Gyógytorna BEMER terápiával (esettanulmány)

Súlyos kardiovaszkuláris betegségben szenvedő beteg kezelése gyógytornával és BEMER terápiával

Marcsik Ákos Ferenc, Huszti Ágnes Gyógytornász, DOTE

A DE KK Reumatológiai Tanszéken és a magánpraxisunkban 2011 óta alkalmazunk, harmadik generációs BEMER Professional terápiás rendszert, melynek használatával szerzett tapasztalataim elemzése alapján bizonyítottá vált előttünk a terápia hatásossága és hatékonysága a praxisunkban ellátott betegek esetében.

 

Betegek és módszerek

Az eredmények értékeléséhez felvételkor és a távozáskor felvett állapotmérő skálákat – Barthel Index, VAS, FIM – alkalmaztuk.

2015.04.09-2015.06.17. közötti időszakban feküdt a betegünk a Szabolcs-Szatmár -Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Belgyógyászati Nephrológiai, BITO és Kardiológiai részlegén. Korábban aorta pozícióban mechanikus műbillentyű beültetésen esett át, perm. pitvarfibrillációja ismert. Gondozói ellenőrzés alatt állt. Hypertónia és Parkinson kórja is ismert volt. Jelen elhúzódó kórházi bent léte során card. decomp., multiplex cerebralis laesio, COPD, visszatérő légzési elégtelenség, műbillentyű thrombosis, Clostridium D infectio, MRSA és MACI pozitivitás igényelt kezelést. Kórházi kezelés alatt lázas infectio kapcsán ismét kialakult légzési elégtelenség miatt Bel. ITO-n részesült kezelésben, állapota stabilizálódott, vérgáz értékei rendeződtek. További kezelés céljából átvették a Kardiológiára, ahol felvételekor enyhe kis és nagyvérköri decomp. tüneteit észlelték, tudatállapota rendezett volt, vérgáz értékei, COPD statusának megfelelőek voltak. Bent léte alatt további diureticus th. hatására decomp. tünetei megszűntek. Szakaszos O2 adagolás segítségével vérgáz értékei megfelelően alakultak.

A betegnek kommunikációs és szótalálási nehézségei vannak, időnként a kért feladatot nehezen értette meg.
A mozgását vezetett aktívan tudjuk kivitelezni, az ágyban való mozgáshoz segítséget igényelt, felültethető, ülése rövid ideig volt stabil. 2015.06.04-2015.06.17-ig kardiológiai gyógytornakezelésben részesült a gyógyszeres terápia mellett.

Otthonába cardialisan compensaltan, kielégítő általános állapotban bocsájtották. Javasolt terápiaként további fokozatos mobilizálást és otthonában 4 óránként O2 használata 1 órán át 1liter/perc adagolásban, a gyógyszeres kezelése mellett.

Hazaérkezése után kértek meg minket a komplex rehabilitációs otthoni gyógytornakezelésekre. A rehabilitációt a beteg vezetett aktív és aktív mozgatásával, mobilizálásával, helyzetváltoztatás, ülés gyakoroltatásával kezdtük, kiegészítő kezelésként BEMER terápiát alkalmaztunk.

Terápiás célként a beteg visszaadaptálását a régi életébe tűztük ki. A gyógytorna tervünkben izomerősítés, mobilizálás, testhelyzet változtató gyakorlatok alkalmazása, keringésjavító gyakorlatok, mellkasi fizioterápia, vénás torna, légző torna, járó gyakorlatok és a járás gyakoroltatása szerepeltek. BEMER kezeléssel, pedig sejt – és szövetszintű regenerációt tudtunk biztosítani a páciensünk számára, tehát katalizálni tudtuk a gyógyulási folyamatait.

A BEMER terápia alkalmazási módja
Kórképnek megfelelően egyénileg összeállított programcsomag, hetente 5 alkalommal napi 40 perc időtartamban.

Eredmények

A FIM 38-ról 122-re, a Barthel Index 25-ről 95-re, a VAS pedig 8-asról 1-esre változott a rehabilitáció végére. A fekvő, legyengült állapotú betegünk, aki csak segítséggel tudta élni az életét, a kezelések végére önállóan étkezik, tisztálkodik, öltözködik, közlekedik, autót vezet és orvosai legnagyobb meglepetésére egyedül ment vissza a kontroll vizsgálatokra.

Összefoglalás

A BEMER Professional kiváló eredménnyel alkalmazható, mint önálló terápia a rehabilitációban és hasznos segítsége a gyógytornászoknak, rehabilitációs szakembereknek.