Diabétesz – cukorbetegség

A diabétesz kezelése (Meghívó)

Egy korábbi kutatás alapján a Bemer terápiával már néhány hétnyi kezelést követően hatékony fejlődés érhető el a mikrokeringés, valamint az immunrendszer működését illetően. A kutatás diabéteszes polineuropátiával diagnosztizált pácienseket vizsgált, akiknek a perifériás idegeiben mutattak ki rendellenességet.

Egy másik kutatás arra derített fényt, hogy miként hat a Bemer terápia a diabétesszel diagnosztizált betegek sebeire. Járóbetegek 27 napos terápián vettek részt, melynek az eredménye hangsúlyosan kimutatta, hogy a csoportban lévő betegek sebei jelentősen zsugorodni kezdtek, összehasonlítva azokéval, akik nem részesültek Bemer terápiában.

A Bemer Fizikai Érterápia teljesen alapvető kiegészítő terápiának tekinthető az olyan anyagcsere-zavarok kezelésében, mint a diabetes mellitus és az anyagcsere rendellenességek megelőzése, különösképp modern korunkban, melyet a stressz és a mozgás hiánya jellemez. (korábbi cikkünkben Harsányiné E. éppen ilyen célból szerezte be a Bemer készüléket, a cikket IDE kattintva érheti el)

 

Diabetes mellitus, azaz cukorbetegség

Diabétesz - CukorbetegségA cukorbetegség olyannyira elterjedt napjainkban, hogy gyakran nevezik az “évszázad járványának”, ha pedig a számokat elemezzük, hamar rájövünk, hogy a megnevezés igencsak helytálló. Az OECD jelentése szerint a diabétesz prevalenciája (azaz a cukorbetegség előfordulásának gyakorisága) 2010-ben átlagosan 6.5 százalék volt, konkrét példákkal bemutatva, Hollandiában 5.3%, Franciaországban 6.7%, Németországban 8.9%, míg az Egyesült Államokban 10% fölé emelkedett, pontosabban 10.3%. Az IDF (Nemzetközi Diabetes Szövetség) becslései alapján ezek az értékek tovább fognak növekedni, 2030-ra pedig Németországban elérheti a 13%-ot is.

A cukorbetegség életkor szerinti előfordulásának lehetőségét vizsgálva megfigyelhető, hogy egyenes arányban nő az életkorral. A DEGS tanulmányok is erre mutattak rá, melyek alapján kimutatták, hogy a 40 és 49 közötti férfiak 2%-a, míg a nők 4.5%-a szenved cukorbetegségben, viszont a 70 és 79 életkor közötti emberek esetében ez az arány 22%-ra rúg. A betegek nagy számának betudhatóan igen magasra becsülhető az egészségügyi rendszer költsége is ezen a téren, a CoDiM tanulmány eredményei alapján kiderül, hogy például Németországban a diabétesz direkt költségei több mint 30 milliárd Eurót jelentenek évente.

A diabetes mellitus-t vagy 2-es típusú diabéteszt a köznyelv egyszerűen cukorbetegségnek nevezi, egy olyan anyagcsere-rendellenességet takar, mely részét képezi a metabolikus szindrómának, mely fő okozója az érelmeszesedésnek, valamint a koszorúér-betegségnek. A cukorbetegség mellett a szindróma velejárója a hasi elhízás, a magas vérnyomás, valamint a dyslipidemia (a zsírok abnormálisan magas szintje a vérben). A szindróma előfordulása felnőttek esetében Németországban 20%-ra tehető nők esetében és 25% a férfiak között, a kialakulásához pedig olyan különböző faktorok játszanak közre, mint a túlzott kalóriabevitel, helytelen étrend és a mozgás hiányának különböző variációi.

Mit okoz a cukorbetegség a szervezetben?

Cukorbetegség - Diabétesz - Bemer KezeléA megnövekedett kalóriabevitel gyakran járul hozzá a vércukorszint emelkedéséhez, mely azt eredményezi, hogy a hasnyálmirigyben elkezd túltermelődni az inzulin. A hasnyálmirigy egy 70-100g súlyú szervünk, mely a gyomor-kivezetés alatti epevezetékkel egyesül és kapcsolódik a C alakú patkóbéllel. Annak érdekében, hogy fő funkcióját elláthassa (a szenhidrátok, zsírok és fehérjék emésztése), két alapvetően különböző sejtstruktúrát tartalmaz.

Először is az exokrin mirigyek (az exokrin kifele funkcionál, jelen esetben az emésztőrendszerben) lúgos emésztő szekréciót hoznak létre, mely többek között tartalmazza a zsírok és fehérjék emésztéséhez szükséges legfontosabb enzimeket. Másodsorban az endokrin mirigyek (az endokrin befele funkcionál, esetünkben a vér), melyek olyan sziget alakba rendeződött béta sejtekből állnak (innen származik az inzulin elnevezés), melyek naponta nagyjából 2 mg inzulint termelnek. Normális esetben ez a hormon a felelős a cukor, az aminosavak és a zsírok a szervezet sejtjeihez történő szállításáért, ezért nevezik őket gyakran “tároló sejteknek” is. Azonban az évek, évtizedek ráteszik bélyegüket a hasnyálmirigy működésére, kimerül a túltermeléstől és a vércukorszint emelkedni kezd. Habár ez a típusú diabétesz még inzulin-független és megfelelő étrenddel és mozgással kezelhető, az eredmény mégis gyakran az lesz, hogy a pácienseknek inzulinal kell kezelni.

Diagnózis

A cukorbetegek mintegy 90%-a 2-es típusú cukorbetegségben szenved. Ezek a páciensek általában több évig szenvednek ebben a betegségben mielőtt diagnosztizálnák, mivel gyakran – főként a kezdeti periódusban – nem specifikus tüneteket produkál, pontosabban olyanokat, mint a fáradékonyság, gyengeség, látászavar és fertőzésekre való hajlam (beleértve a gyakori húgyúti fertőzéseket). A fokozott súlyvesztés viszonylag ritka, továbbá a megnövekedett szomjúság és vizelési inger is csak az extrém magas vércukorszint esetében figyelhető meg, így pedig nem meglepő, hogy a cukorbetegség diagnózisa gyakran véletlenül történik meg.

1-es típusú Diabetes mellitus

A 1-es típusú cukorbetegség esetében, a 2-es típusúval ellentétben a hasnyálmirigy vagy nagyon kevés inzulint termel, vagy egyáltalán nem képes ellátni ezt a funkcióját. A pontos kialakulási oka nem teljesen ismert, egyes feltételezések szerint genetikai tényezők játszanak közre, autoimmun folyamatok, környezeti hatások vagy vírusos fertőzések. Az 1-es típusú diabétesz meghatározó szimptómája a néhány hét alatt bekövetkező jelentős súlyvesztés, de gyakran előfordul a tünetek között a dehidratáció, az állandó szomjúság, gyakori vizelési inger, hányás, esetenként hasi fájdalmak. Általánosnak mondható a tünetek között a fáradékonyság, az energiahiány, látásromlás, gyenge koncentrációs készség, továbbá fejfájás is előfordulhat.

Prognózis a cukorbetegek számára

Diabétesz - Cukorbetegség - Bemer kezelésA cukorbetegségnek mint láthattuk vannak komoly következményei, viszont azon páciensek, akik a szakértők javaslatára megteszik a kellő lépéseket az életmódváltás irányába (megfelelő diéta és mozgás, mint alapterápia), jelentősen csökkentik a cukorbetegség következményeit. A végső cél a cukorbetegek számára a vércukorszint, valamint a HbA1c értékek csökkentése. Egyszerűen megfogalmazva a HbA1c értékek információkat biztosítanak a sejtek és sejtmembránok cukorszintjéről. A magas vércukorszint magas HbA1c értékeket eredményez, ez pedig megemeli a járulékos rendellenességek kialakulásának lehetőségét. Amennyiben az alapterápiával nem sikerül elérni a kívánt eredményt, nevezetesen az előírt HbA1c értéket, gyógyszeres kezelésre van lehetőség, ha pedig ez sem nyújt megoldást, a végső terápia az inzulinos kezelés.


Mucsi Sándor vagyok, a feleségem munkája révén kerültem kapcsolatba a BEMER terápiával. Egyébként  Crohn beteg vagyok, melyet 1984 -ben diagnosztizáltak  ennek már több mint 34 éve.
A BEMER beszerzését követően rendszeresen kezelem magam a készülékkel.
Az egészségi állapotom ezt követően gyökeresen megváltozott, betegségem stabilizálódott, ma már (orvosi javaslatra) gyógyszermentesen élek. Keressen meg, had segíthessek önnek, ha álmatlansággal küszködik, ha az inszomnia megkeseríti az életét.

Tel: +36 20 9343 073
E-mail:  sandor.mucsi@bemermail.com

 

Rendelő és kezelőhely: 
Hotel Divinus***** Debrecen Nagyerdei Krt. 1.