Cukorbetegség


Forrás: bemergroup.com
A diabéteszes polineuropátiában (a perifériás idegek rendellenessége, amely fokozhatja a fájdalmat, tűszúrásszerű érzést kelthet, a kéz és a láb égését vagy zsibbadását okozhatja) szenvedő betegeknél a néhány héten keresztül alkalmazott BEMER terápia sikeresnek bizonyult, mivel jelentősen javította a szubkután mikrokeringés és az immunrendszer működését.
Egyéb tanulmányok igazolták, hogy a konzervatív járóbeteg-kezelésben részesülő cukorbetegek – akiket 27 napos BEMER terápiának vetettek alá – fájdalomérzete jelentősen csökkent a kontrollcsoportba tartozó cukorbetegekéhez képest. Ennélfogva lehetővé vált a lassú sebgyógyulás gyorsítása.
Holisztikus terápiás megközelítésben a BEMER fizikai érterápia kifejezetten alapvető kiegészítő kezelésnek tekinthető az anyagcsere-rendellenességek (pl. diabetes mellitus) terápiájában és a metabolikus szindróma megelőzésében, különösen a stresszel és mozgáshiánnyal jellemezhető modern időkben.

Diabetes mellitus

A diabetes mellitus betegség azóta terjedt el, amióta valaki a „század járványa” megnevezéssel illette. A számadatokat vizsgálva gyorsan nyilvánvalóvá válik, hogy ez a név nem teljesen alaptalan. Az OECD szerint a cukorbetegség gyakorisága 2010-ben átlagosan 6,5% volt (Hollandiában 5,3%, Franciaországban 6,7%, Németországban 8,9%, míg az USA-ban 10,3%). Az IDF (International Diabetes Foundation – Nemzetközi Diabétesz Alapítvány) információ alapján 2030-ra ez a szám várhatóan 13%-ra fog nőni Németországban. A betegség kor függvényében való előfordulását vizsgálva azt mondhatjuk, hogy a kor előrehaladtával a gyakoriság nő. A DEGS tanulmány eredményei például azt igazolták, hogy a 40–49 éves populációban a férfiak 2%-a, míg a nők 4,5%-a szenved cukorbetegségben. A 70–79 éves korosztályban ez az arány már megközelíti a 22%-ot. A betegségben szenvedők nagy részaránya miatt az egészségügyi rendszerre háruló költségteher természetesen hatalmas. A CoDiM tanulmány eredményei például azt támasztották alá, hogy Németországban a cukorbetegség közvetlen évi költségei meghaladják a 30 milliárd eurót.

Bemer alvó program - Inszomnia, álmatlanságA diabetes mellitusra (jelentése: „mézédes átfolyás”) vagy 2. típusú cukorbetegségre egyszerűen csak cukorbetegségként szokás hivatkozni. Ez az anyagcsere-rendellenesség az ún. „metabolikus szindróma” része, amely a fő felelőse az érelmeszesedés (az artériák megkeményedése) és a szívkoszorúér-betegség (a koszorúerek rendellenessége) kialakulásának. A cukorbetegségen kívül a következő tényezők képezik a szindróma részét: Hasi elhízás, magas vérnyomás (hipertónia), és kóros vérzsírszint (diszlipidémia). A szindróma előfordulási gyakorisága a német felnőtt populáció esetében kb. 20% a nőknél és 25% a férfiaknál. Mivel számos tényező játszik szerepet a betegség kialakulásában, a túlzott kalóriabevitel, a szegényes étrend és a mozgáshiány említhető a főbb okok között. Ezért tekinthető a cukorbetegség kockázati tényezőjének a túlzott ételfogyasztás, a túlsúly, az android zsíreloszlás (a szír túlnyomórészt a törzs körül rakódik le, ún. „alma forma”, amely főként férfiaknál figyelhető meg), az életkor és valójában a mozgáshiány.

Mit okoz a cukorbetegség a szervezetben?

A megnövekedett kalóriabevitel gyakran magasabb vércukorszintet eredményez, ami a hasnyálmirigyet arra készteti, hogy megpróbáljon több inzulint termelni. A hasnyálmirigy egy 70-100 g tömegű szerv, amely az epevezetékkel együtt, a gyomor kivezető nyílása alatt a C formájú nyombélbe torkollik. Alapvetően két sejtstruktúrából áll, amelyek fő feladata a szénhidrátok, zsírok és fehérjék megemésztése. Az egyik az exokrin (külső elválasztású) mirigy (az exokrin jelentése: „kifelé adagolás” – ebben az esetben az emésztőtraktusba), amely lúgos kémhatású emésztőnedvet termel. Ez az emésztőnedv többek között a zsírok és fehérjék emésztésére alkalmas kulcsfontosságú enzimeket tartalmaz.

A második struktúra az endokrin (belső elválasztású) mirigy (az endokrin jelentése: „befelé adagolás” – ebben az esetben a vérbe), amely szigetszerűen elhelyezkedő béta-sejtekből áll (innen a név: „inzulin”, ami a sziget latin megfelelőjére utal). A szerv normál esetben naponta kb. 2 mg inzulint termel. Ez a hormon alapesetben a cukrok, aminosavak és zsírok testi sejtekbe történő szállításáért felelős, ennélfogva gyakran „tároló hormon” néven is szoktak rá hivatkozni. Évek, ill. évtizedek elteltével ugyanakkor a hasnyálmirigy kimerül a nagy mennyiségű inzulin szintézisétől, és a vércukorszint emelkedni kezd. Noha ez inzulinfüggő cukorbetegség, megfelelő étrenddel és mozgással kordában tartható, számos betegnek azonban inzulininjekcióhoz kell folyamodnia.

Diagnózis

A cukorbetegek mintegy 90%-a 2. típusú cukorbetegséggel küzd. Ezeknél a betegeknél rendszerint évek óta fennállt a betegség annak tényleges diagnosztizálása előtt, mivel – különösen kezdetben – a betegség jellegtelen tünetekkel társul, pl. fáradtság, gyengeség, látásromlás és fertőződési hajlam (a gyakori húgyúti fertőzést is ideértve). A fogyás ritka tünet, míg a fokozott szomjúság és vizeletürítési kényszer csak akkor figyelhető meg, ha a vércukorszint rendkívül magas. Ennek tudható be, hogy a 2. típusú cukorbetegség diagnosztizálására gyakran véletlenül kerül sor.

Diabetes mellitus, 1. típus

Az egyéb típusok egyike az 1. típusú diabetes mellitus. Itt a hasnyálmirigy gyakran túl kevés inzulint termel vagy egyáltalán nem termel. Ezen rendellenességtípus okai még nem teljesen tisztázottak. A feltételezett okok közé tartoznak a következők: genetikai tényezők, autoimmun reakciók, környezeti terhelés vagy vírusos fertőzések. Az 1. típusú cukorbetegség meghatározó tünete a néhány hét alatt bekövetkező látványos fogyás. További tünetként említhető a kiszáradás, az állandó szomjúságérzet, a gyakori vizelés, a hányás és alkalomszerűen vádligörcs és hasi fájdalmak. Általánosabb tünetként jelentkezhetnek a következők: fáradtság, enerváltság, látásromlás, csökkent koncentráció és fejfájás.

Cukorbetegek életkilátásai

A cukorbetegek életkilátásait egyértelműen meghatározzák a következményes rendellenességek. Azok a betegek, akik alkalmas javaslatokat (alapterápia: megfelelő étrend + testmozgás) követve megfelelő életmódbeli változásokat eszközölnek, jelentősen csökkenthetik a következményes rendellenességek kialakulásának valószínűségét, és így életkilátásai számottevően javulnak. A cukorbetegek célja végső soron a vércukorszint és a HbA1c-értékek csökkentése. Egyszerűen fogalmazva a HbA1c-érték a sejtek és sejtmembránok cukorszintjéről szolgáltat információt. A magas vércukorszint magas HbA1c-értékekkel jár együtt, ennélfogva jelentősen megnő az esélye annak, hogy a beteg következményes rendellenességekben fog szenvedni. Ha az alapterápia nem hozza meg az elvárt eredményt, azaz nem sikerül elérni a megcélzott HbA1c-értéket, akkor gyógyszeres terápiához kell folyamodni, és szájon át alkalmazandó, cukorbetegség kezelésére alkalmas gyógyszert kell szedni. Ha ez a terápia is kudarcot vall, akkor a végső megoldás az inzulinos kezelés.


Bármilyen kérdése van, ne habozzon, lépjen velünk kapcsolatba! Katt ide.

Mucsiné Suba Éva

Mucsiné Suba Éva Orvosi gyógymasszőr, Reflexológus

Több mint 15 éves tevékenységem során nagyon sok féle emberrel, betegségekkel és érzésekkel találkoztam.
Akik hozzám jönnek mindenki gyógyulni, meggyógyulni szeretne, ehhez viszont fel kell tárni a betegségek igazi okát és hátterét.
A preferált kezelési eljárások, mint a gyógyszeres kezelés és sebészet fontos és életmentő megoldások, de erre sokszor nem adnak választ.
Sokáig kerestem olyan kezelési módot, amit a hivatalos orvoslásban is jelen van, de nincs semmilyen mellékhatása.
Ezért örülök annak, hogy megtaláltam a Bemer terápiát, mert egyrészt hivatalos orvostechnikai eszköz biztosítja a kezelést, másrészt pedig az egyik legfontosabb élettani működésünket tudja hosszútávon javítani, ami legtöbb betegség hátterében áll, az pedig nem más, mint a mikrokeringésünk.
Nem utolsó sorban pedig a férjem Crohn betegsége 6 hónap kezelés után teljesen tünet mentessé vált  Ma már gyógyszermentese és jobb életminőségben él mint 20 évvel ezelőtt.

Kezelőhelyünkén személyre szabottan tudja felvenni a terápiát, de vannak esetek amikor célszerűbb egy otthoni használatra berendezkedni. Természetesen ebben is tudunk segíteni.

Forrás: bemergroup.com

Tel: +36 20 533 0135
Web: www.terapiaszalon.hu
E-mail: mucsine.eva@mu-csi.hu