Érbetegségek

Forrás: bemergroup.com

A BEMER fizikai érterápia egy tudományosan igazolt eljárás, amely stimulációs jeleket alkalmaz a legkisebb vérerek, a kapillárisok nem megfelelő mozgásának felgyorsítására, miközben javul a szövetek és a testi sejtek tápanyagellátása és a salakanyagok ártalmatlanításának hatásfoka. A BEMER fizikai érterápia használata A terápia dokumentáltan sikeresnek bizonyult mind a perifériás verőérbetegség megelőzésében, mind a korai szakaszban lévő betegség gyógyításában (a mikrokeringés javításával). A BEMER fizikai érterápia klinikai hatásossága például hatékony kiegészítő terápiás opciónak bizonyult a perifériás verőérbetegség kontrollos vizsgálattal történő kezelésében. Ez a vizsgálat rámutatott, hogy a perifériás verőérbetegségben szenvedő betegek a BEMER terápia igénybevétele után sokkal nagyobb távolság megtételére voltak képesek, mint a terápiában nem részesülő betegek.

Perifériás verőérbetegség – a makrokeringéstől a mikrokeringésig

A makrokeringés részei a szív és a kapcsolódó artériák. A szív által generált nyomás ezeken keresztül pumpálja a vért a legkisebb vérerekbe, a kapillárisokba. A kapillárisokat és a közvetlen előttük és utánuk található csomópontokat hívjuk összefoglaló néven mikrokeringésnek. Érdemes azt is tudni, hogy itt történik a megfelelő szövetek tápanyag- és oxigénellátása, valamint az ártalmatlanítandó salakanyagok is innen távoznak. Ez a folyamat felelős tehát a sejtek ellátásáért és a (melléktermékekből és méreganyagokból képződött) alakanyagok sejtekből történő eltávolításáért. A korlátozott véráramlásnak tulajdoníthatóan az optimális sejtellátás és ártalmatlanítás már nem garantálható, és mikrokeringési rendellenességek (a perifériás verőérbetegség egyik oka) jelentkezhetnek. De hogy is lépnek fel ezek a rendellenességek?

Amint a vér a fő ereken keresztül a mikrokeringésbe áramlik, a szív által kezdetben a vér előrepumpálására használt nyomás tovább csökken. A vér továbbításakor a nyomás olyan mértékben csökken, hogy már nem fejt ki hatást a mikrokeringésre. Az ereket (kivéve a kapillárisokat) körülvevő izomrétegek végzik a szállítást. Amint ezek az izmok összehúzódnak, az erek összenyomódása következik be, aminek hatására a vér más útvonalon próbál meg továbbhaladni. Mindazonáltal a vér nem tud visszaáramlani, mivel ezt az útvonalat a szív által előidézett nyomás blokkolja. Következésképpen egyedül a kapillárisokon keresztül folytathatja útját. A mikrokeringés ereit körülvevő izmok folyamatos ritmusos megfeszülése és elernyedése a vazomóció. A vazomócióknak folyamatosan ismétlődniük kell, gondoskodva arról, hogy mindig elegendő vér továbbítódjon a mikrokeringéssel, és mindenkor biztosítani lehessen a sejtek szükségleteit. Egy egészséges embernél percenként 3-5 vazomóció megy végbe, míg a betegeknél ez a szám megfelelően kevesebb. A perifériás verőérbetegségnél ezek a vazomóciók oly mértékben korlátozva vannak, hogy a testi sejtek „éhezni” kezdenek, és funkciójuk fokozatosan romlik, mivel ellátásuk és a salakanyagok eltávolítása nem megfelelő. A diszfunkcionális mikrokeringés kezelése ennélfogva intézkedést igényel. A BEMER fizikai érterápia e tekintetben igen ígéretes kezelésnek minősül.

Mi a teendő perifériás verőérbetegség esetén?

Számos betegséghez hasonlóan a perifériás verőérbetegségre is érvényes a mondás: „jobb félni, mint megijedni” (azaz a megelőzés hatásosabb, mint a gyógymód). A fent említett kockázati tényezők közül gyakran sokat ki lehet küszöbölni egészséges és racionális életmóddal. Ha az alany a perifériás verőérbetegség első jeleit észleli magán, mindenképpen orvoshoz kell fordulnia, hogy az megkezdhesse a megfelelő kezelést. Ha a perifériás verőérbetegség még a korai szakaszban tart, gyakran elegendő a kockázati tényezők számának csökkentése a betegség előrehaladásának megelőzésére. Speciális terápiák ugyancsak elősegíthetik a megfelelő véráramlást bizonyos izomcsoportoknál, és az orvos gyógyszert írhat fel. A perifériás verőérbetegség későbbi szakaszaiban lehetséges, hogy ott, ahol az egyéb intézkedések kudarcot vallanak vagy nem használhatók, a nem a megfelelő időben kezelt vagy már nem kezelhető PAD következményeként amputációra lesz szükség. Ezért fontos a perifériás verőérbetegség minél korábbi megelőzése, illetve megfelelő terápiák alkalmazása azzal a céllal, hogy a betegség diagnosztizálási helyén hatékony támogatást lehessen biztosítani. A „mikrokeringés” rendellenességeinek kezelése e tekintetben hatékonynak és ígéretesnek bizonyult.

A perifériás verőérbetegség okai

A perifériás verőérbetegségnek számos oka lehet. A betegség gyakran érelmeszesedés következményeként jelentkezik. Cukorbetegség is szerepelhet az okok között, mivel a belső érfalkárosodást például a magas vérnyomás (artériás hipertónia) és a megnövekedett vérzsírszint idézheti elő. A sejtek nem megfelelő anyagcseréje is említhető okként, amit az érintett szövetek nem megfelelő mikrokeringése aktivál. Az egyéb kockázati tényezők közé tartozhatnak a következők: mozgáshiány, nem (a férfiakat gyakrabban érinti a perifériás verőérbetegség, mint a nőket), életkor (állítólag az idős populáció mintegy 20%-a szenved perifériás verőérbetegségben), valamint a túlsúly, a nem megfelelő étrend és a dohányzás. Az is lehetséges (noha ez viszonylag ritka), hogy a genetikai hajlam jelenti az okot. Megdöbbentő tény – becslések szerint a perifériás verőérbetegséggel diagnosztizált betegek mintegy fele tíz éven belül meghal, és egyedül Németországban kb. 30 000 PAD-nek tulajdonítható amputációra kerül sor. Még megdöbbentőbb, hogy becslések alapján a perifériás verőérbetegségben szenvedők 75%-a később szívrohamban vagy agyvérzésben hal meg.

Mennyire veszélyes a perifériás verőérbetegség?

A perifériás verőérbetegségben az a veszélyes, hogy sokáig tünetek nélkül, ártalmatlanul fejlődik, ami azt jelenti, hogy a betegség első tüneteit gyakran nem veszik komolyan. A beteg csak akkor fordul orvoshoz, ha már fáj a lába gyaloglás vagy akár pihenés közben. A fájdalom előrehaladása alapján a perifériás verőérbetegség négy szakaszra bontható. Az általános használatos rendszer neve Fontaine-rendszer, amely René Fontaine francia orvosról kapta a nevét: I. szakasz: Még nincsenek tünetek, bármilyen fájdalom gyakran véletlenszerűen jelentkezik. II. a szakasz: A beteg még több mint 200 méter megtételére képes fájdalom nélkül. II. b szakasz: A beteg nem képes fájdalom nélkül több mint 200 méter megtételére. III. szakasz: A fájdalom pihenés és fekvés közben is fellép. IV. szakasz: Masszív szövetkárosodás fekélyekkel és üszkösödéssel.

ármilyen kérdése van, ne habozzon, lépjen velünk kapcsolatba! Katt ide.

Mucsiné Suba Éva

Mucsiné Suba Éva Orvosi gyógymasszőr, Reflexológus

Több mint 15 éves tevékenységem során nagyon sok féle emberrel, betegségekkel és érzésekkel találkoztam.
Akik hozzám jönnek mindenki gyógyulni, meggyógyulni szeretne, ehhez viszont fel kell tárni a betegségek igazi okát és hátterét.
A preferált kezelési eljárások, mint a gyógyszeres kezelés és sebészet fontos és életmentő megoldások, de erre sokszor nem adnak választ.
Sokáig kerestem olyan kezelési módot, amit a hivatalos orvoslásban is jelen van, de nincs semmilyen mellékhatása.
Ezért örülök annak, hogy megtaláltam a Bemer terápiát, mert egyrészt hivatalos orvostechnikai eszköz biztosítja a kezelést, másrészt pedig az egyik legfontosabb élettani működésünket tudja hosszútávon javítani, ami legtöbb betegség hátterében áll, az pedig nem más, mint a mikrokeringésünk.
Nem utolsó sorban pedig a férjem Crohn betegsége 6 hónap kezelés után teljesen tünet mentessé vált  Ma már gyógyszermentese és jobb életminőségben él mint 20 évvel ezelőtt.

Kezelőhelyünkén személyre szabottan tudja felvenni a terápiát, de vannak esetek amikor célszerűbb egy otthoni használatra berendezkedni. Természetesen ebben is tudunk segíteni.

Forrás: bemergroup.com

Tel: +36 20 533 0135
Web: www.terapiaszalon.hu
E-mail: mucsine.eva@mu-csi.hu