Hátfájás

Hátfájás kezelése „BEMER fizikai érterápiával”

A hátfájás régóta az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma Magyarországon. Ennek számos oka van, a nem egyenletes terheléstől kezdve, a rossz testtartáson át egészen a mozgáshiányig. A mozgáshiány gyakorlatilag valós probléma, mivel elősegíti az izomsorvadást, és ez nemcsak a hát egészségére, hanem a véráramlásra is hatást gyakorol. Keringési rendellenességek (pl. az izomzatban) is okozhatnak hátfájást.

Miért is fontos a véráramlás?

A szervezetben a véráramlás nagyon fontos, mivel a vér fontos anyagokkal látja el a testi sejteket, miközben elszállítja a metabolikus melléktermékeket. A szívből a fő artériákon keresztül megvalósuló keringés ebben a vonatkozásban nagyon hatékony, mivel a rendszerben nagy a nyomás. Ezek az artériák azonban szerteágazóak, egyre finomabbak és vékonyabbak, ami nyomáscsökkenést idéz elő. A sejtekhez történő vérszállításhoz az izomsejteknek össze kell nyomniuk az ereket, hogy a vér előre tudjon áramolni. Csak ezután érkezik meg a sejtekhez, lehetővé téve ellátásukat és a salakanyagok ártalmatlanítását. Ez a folyamat ugyancsak fontos a hátfájás gyógyszeres kezelésében.

A gyógyszerek csakis akkor tudják megfelelően kifejteni a hatásukat, ha a hatóanyagok elérik a sejteket. A tökéletes működés érdekében az izomrétegeket körülvevő ereknek gyakorta össze kell húzódniuk. Az orvosi szakzsargonban ezek a vazomócióként (érmozgás) emlegetett mozgások a kor előrehaladtával romlanak, és izomsorvadás következtében ez a romlás még szembetűnőbb. Ha a sejtek megfelelő ellátása már nem biztosítható, akkor már arra sincs lehetőség, hogy a hátfájásra alkalmazott gyógyszerek hatóanyagai eljussanak ezekhez a sejtekhez.

A „BEMER fizikai érterápia” segít

A „BEMER fizikai érterápia” itt hasznos segítségnek bizonyulhat. Ez a terápia stimulációs jeleket alkalmaz, amelyek elektromágneses mezők közvetítésével jutnak el a szervezetbe. A jelek stimulálják a vazomóciót, ezáltal az erek gyorsabb mozgást végeznek és hatékonyabban közre tudnak működni a testi sejtek ellátásában. Egyrészt javítja az általános jó közérzetet azáltal, hogy a metabolikus salakanyagokat elszállítja, és újra biztosítja a sejtek tápanyagellátását, másrészt biztosítja, hogy a hátfájás ellen alkalmazott gyógyszer hatékonyabban eljusson arra a helyre, ahol majd kifejti a hatását.

A hátfájás típusai

A hátfájások időtartam ás fájdalomtípus szerint osztályozhatók. Az akut hátfájás néhány napon, ill. héten belül megszűnik, a szub-akut fájdalom hat hétnél, míg a krónikus fájdalom tizenkét hétnél is tovább tart. A fájdalomtípusok közé tartozik a kisugárzó fájdalom, amely az ideggyökök irritációjának tulajdonítható. Ezt az irritációt gyakran az ideggyök összehúzódása okozza, például porckorongsérv esetén. Pszeudoradikuláris fájdalom is létezik. A fájdalom hasonlít a fentire, de a hátfájdalom nem sugárzik ki az idegek ellátási területéről. A hátfájás egyéb típusai közé tartozik a lumbágó (gyakran nagyon hirtelen lép fel), a lábakba kisugárzó, a hát kis részén jelentkező fájdalom és az egyszerű hátfájás.

A hátfájás okai

A hátfájásnak számos különböző oka lehet: beszélhetünk szervi és fizikai és/vagy rossz testtartás vagy nem megfelelő terhelés okozat hátfájásról, amely izomfeszülést is okozhat a háton. Ez a feszülés háti diszkomfort érzést okoz és a leggyakoribb oknak tekinthető. A hátfájás egyéb okai között említhető a túlsúly, a mozgáshiány, a háti és/vagy hasizmok gyengesége, a kopott ízületek vagy a gerincoszlop kopására utaló jelek, porckorongsérv és idegbecsípődés, húzódások, csontsorvadás és a gerincvelő keringési rendellenességei, hogy csak néhányat említsünk. A hátfájást gyakran egyéb betegségek is kiváltják, pl. hasnyálmirigy-gyulladás és vesekő. A helytelen testtartás főleg gyakori oka a hátfájásnak. Nem megfelelő vagy kiegyensúlyozatlan terhelés következtében jelentkezik és fájdalmat okoz. A testtartás megváltoztatása elnyomja ezt a fájdalmat – az új pozíció hosszabb távon helytelen testtartás kialakulását eredményezheti. Itt bizonyos izmok betanított állapotban maradnak, és hosszabb távon ez is hátfájást okozhat.

Hol érezhető a hátfájás?

A hátfájás közel kétharmada a hát alsó részén jelentkezik. Ugyanakkor a hát középső és felső részén, valamint a nyaki gerincnél is érezhető. A hátfájást gyakran kíséri izomfájdalom és a lábba való kisugárzás. Az is előfordulhat, hogy a hátfájás megjelenésével a mozgékonyság romlik. Az izomfeszülés és a reggeli ízületi merevség, valamint az általános fáradtság előre jelezheti a hátfájást, még akkor is, ha magában ez nem ismerhető fel. A hátfájás másodlagos tünetekkel is járhat. Erre példa az általános gyengeségérzet, a karok és a lábak zsibbadása vagy akár paralízise.

Hogyan előzhető meg a hátfájás?

A hátfájás megelőzhető különféle mozgásgyakorlatokkal. A rendszeres mozgás javítja a porckorongok anyagcseréjét és segít az izmok általános edzésében. Olyan sportot ajánlatos űzni, amely segít az állóképesség javításában, miközben óvja a hátat, pl. úszás, gyaloglás és kerékpározás. Speciális módszereket is kell alkalmazni a tipikus mindennapi mozgások során. Hajolás közben guggoljon le, helyezze a terhelés döntő hányadát a lábaira, és tartsa a hátát egyenesen. Ugyanez érvényes a helyes emelési technikára is. Ekkor a lábakat csípő szélességnyire kell nyitni, és a terhet a testhez közel kell felemelni. Minden más emelési mozdulat az alsó gerincszakaszon található porckorongokat különösen megterheli és ezzel hosszú távon hátfájást idéz elő.

A nem egyenletes terhelés mindenképpen kerülendő. A bevásárlásnál például érdemes a terhet két részre osztani, ami egyenes testtartást tesz lehetővé. Ha valaki sokáig ül az irodában, az is egyenlőtlen terheléssel jár, ami hátfájást okozhat. Ebben az esetben a megfelelő ülőpozíciók felvétele, valamint az állás, ülés és séta váltogatása hasznosnak bizonyulhat. A „sit-to-stand” asztalok alkalmasak erre. Végül, de nem utolsó sorban fontos a túlsúly kiküszöbölése, mert az is okozhat hátfájást. Ilyenkor nagy terhelés éri a hátat, ami potenciális hátfájást idéz elő. A jelentős túlsúly gyakran rontja a véráramlást, akadályozza a gyógyszerhatóanyagok célhelyre való elszállítását, továbbá gyengíti a szervezet saját ellátási és megsemmisítési mechanizmusait a sejtekben.

Hogyan kezelhető hagyományos módon a hátfájás?

A hátfájásra alkalmazott hagyományos terápiák a következők lehetnek: gyógyszeres terápiák, szenzoros kezelés hővel, sport és testmozgás, masszázs és akupunktúra, viselkedésterápia és relaxációs technikák, illetve a legrosszabb esetben műtét. Számos esetben azonban a gyógyszerekkel nem érhető el a kívánt hatás – annál az egyszerű oknál fogva, hogy nem jutnak el arra a helyre a szervezetben, ahol szükség van rájuk. Ez a szervezet keringési problémáinak tulajdonítható.

Milyen a keringés az emberi testben?

Mintegy 80-100 trillió sejt található az emberi testben, amelyeknek biztosítani kell az ellátását. Ezt a feladatot a vér látja el, amely szüntelen kering a szervezetben. A vérkeringés részei a makrokeringés, a mikrokeringés és a vazomóció. A makrokeringés nagyrészt a szív és a fő artériák között megy végbe. A szervezet először átpumpálja a vért a fő artériákon, amelyek egyre inkább elágaznak, kisebbek és vékonyabbak lesznek. Tulajdonképpen ezek az elágazások vékonyabbak, mint az emberi hajszál és kapillárisokban végződnek. Ezekben a kapillárisokban a vérkeringést mikrokeringésnek nevezzük. Itt megy végbe a tényleges anyagcsere. A szervezet sejtjei itt kapják meg a tápanyagokat, és a salakanyagok távoznak belőlük. Ennek az anyagcserének tulajdonítható, hogy a mikrokeringés az emberi test ellátórendszerének legfontosabb részét képezi.

A mikrokeringés elérése előtt ugyanakkor a szervezeten átpumpált vér nyomása csökken. Innen a vér csak az erek izomsejtjeinek összehúzódásával továbbítható. Ezáltal lehetővé válik az erek kapillárisok körüli ritmusos összehúzódása, és így a vér előre tud áramlani. Az izomrétegek ezen ritmusos összehúzódását és elernyedését – az aktiválási folyamattal együtt – nevezi az orvostudomány vazomóciónak. A vazomóciónak elég gyakran vége kell mennie ahhoz, hogy a vér a kívánt módon elérjen a megfelelő területekre. Egy egészséges fiatalnál percenként 3-5 izom-összehúzódás tekinthető normálisnak. A vazomóció sebessége általában csökken (pl. a kor előrehaladtával). Ha a vazomóció sebessége túl kicsi, a szervezet sejtjeinek megfelelő tápanyagellátása már nem biztosítható. A metabolikus salakanyagok eltávolítása sem lesz lehetséges. Következésképpen a hátfájásra beadott gyógyszerek is hatástalannak bizonyulnak a továbbiakban. Ezért javallott a BEMER fizikai érterápia alkalmazása.


Bármilyen kérdése van, ne habozzon, lépjen velünk kapcsolatba! Katt ide.

Mucsiné Suba Éva

Mucsiné Suba Éva Orvosi gyógymasszőr, Reflexológus

Több mint 15 éves tevékenységem során nagyon sok féle emberrel, betegségekkel és érzésekkel találkoztam.
Akik hozzám jönnek mindenki gyógyulni, meggyógyulni szeretne, ehhez viszont fel kell tárni a betegségek igazi okát és hátterét.
A preferált kezelési eljárások, mint a gyógyszeres kezelés és sebészet fontos és életmentő megoldások, de erre sokszor nem adnak választ.
Sokáig kerestem olyan kezelési módot, amit a hivatalos orvoslásban is jelen van, de nincs semmilyen mellékhatása.
Ezért örülök annak, hogy megtaláltam a Bemer terápiát, mert egyrészt hivatalos orvostechnikai eszköz biztosítja a kezelést, másrészt pedig az egyik legfontosabb élettani működésünket tudja hosszútávon javítani, ami legtöbb betegség hátterében áll, az pedig nem más, mint a mikrokeringésünk.
Nem utolsó sorban pedig a férjem Crohn betegsége 6 hónap kezelés után teljesen tünet mentessé vált  Ma már gyógyszermentese és jobb életminőségben él mint 20 évvel ezelőtt.

Kezelőhelyünkén személyre szabottan tudja felvenni a terápiát, de vannak esetek amikor célszerűbb egy otthoni használatra berendezkedni. Természetesen ebben is tudunk segíteni.

Forrás: bemergroup.com

Tel: +36 20 533 0135
Web: www.terapiaszalon.hu
E-mail: mucsine.eva@mu-csi.hu