Meghűlés

A fizikai érterápia alkalmazása meghűlés esetén

Forrás: bemergroup.com

A BEMER fizikai érterápia stimulálni képes a kisebb vérerekben fennálló korlátozott keringést, valamint támogatja a szervezet öngyógyító
és regenerálódási folyamatait. A szervezet szabályozási mechanizmusainak megerősítésével az immunrendszer természetes érzékenysége és az öngyógyító energiák aktiválódnak, ami pozitív hatást gyakorol a sebgyógyulásra. Egyre több terapeuta és orvos alkalmazza sikeresen a BEMER fizikai érterápiát a gyakorlatban.

HOGYAN MŰKÖDIK A BEMER FIZIKAI ÉRTERÁPIA?
Az elektromágneses úton közvetített jelek a legkisebb vérerek pumpáló működésének
stimulálására szolgálnak, miközben az adott ereken keresztül normalizálódik a véráramlás (inger és válasz), és így biztosítani lehet a testi sejtek megfelelő tápanyagellátását. A sejtek profitálnak a jobb tápanyagellátásból és hatékonyabban tudják végezni a feladataikat a sebgyógyulás kapcsán. Ezenkívül a mentális és fizikai teljesítmény energiáját a kezelés biztosítja, következésképpen javul az általános közérzet.

 

Hideg és nedves időjárás: A következő hideg nap közeleg!

Köhögés, orrfolyás, rekedtség: A meghűlés különösen ősszel és télen tűnik elkerülhetetlennek. A gyakori hideg és nedves időjárás ezekben az évszakokban megjósolható; a szervezet ilyenkor sokkal sebezhetőbb az immunrendszert érő fertőzéses támadással szemben, aminek kedvez a hideg. A hideg, nedves évszak igazi stresszt jelent az élő szervezetek számára; a nyirkos idő legyengíti a szervezetet és védekezőképességét. Ezekben az évszakokban a száraz levegőjű, fűtött helyiségekben való gyakori tartózkodás következtében a nyálkahártya gyakran nem eléggé nedves, és így a kórokozók kevésbé hatékonyan tarthatók távol. Következésképpen a vírusok és a baktériumok könnyebben bejuthatnak a szervezetbe, mint „egészséges” időben.

Noha a betegség „meghűlés” neve alacsony hőmérsékletre utal, önmagában a hőmérsékletre szinte sohasem tekinthetünk okként. A tanulmányok azt sugallják, hogy a megfázásnak valóban kedvez a hideg, azonban a betegség tényleges kiváltó egy vírusos fertőzés. Azonban alacsony hőmérsékleten a szervezet egy központi helyen összesűríti a vért, hogy minél kisebb legyen a hőveszteség. A folyamat következményeként a vérkeringés – különösen a kéz, láb és orrnyálkahártya esetében – blokkolt lesz. Az orrnyálkahártyában a kisebb véráramlás azt eredményezi, hogy kevesebb immunsejt és antitest lesz jelen az adott régióban. Ennélfogva a behatoló vírusok (és baktériumok) könnyebben megtelepednek és szaporodnak. Azonban a meghűlés nem korlátozódik az őszi és téli időszakra, noha gyakran csak ezekben a hónapokban jelenik meg. Tehát elviekben a többi évszakban sem vagyunk védettek a meghűléssel szemben. Nem meglepő, hogy a közönséges megfázás a leggyakoribb fertőzés az embernél. A statisztikák szerint a felnőtteket évente átlagosan mintegy 2-3-szor érinti a meghűlés, míg a gyermekek akár évente tízszer is megbetegedhetnek. Noha a meghűlés lefolyása nagyon egyedi, a betegség későbbi szakaszban mégis jellemző: Kezdetben gyakran enyhe kaparó érzés vagy fájdalom érezhető a torokban. Nem sokkal ezután rekedtség, orrfolyás és köhögés következik. A fejfájás nem ritka, és a beteg gyakran érzi magát fáradtnak, kimerültnek. A láz ritka, a hőemelkedés sokkal valószínűbb.

A meghűlés (egyébként kényelmetlen) tünetei többnyire 1-2 hét alatt leküzdhetők. Gyakran nem is szükséges orvoshoz fordulni, mivel ha az immunrendszer jól működik, a szervezet általában maga is megbirkózik a közönséges meghűléssel. Ugyanakkor a legyengült immunrendszer sebezhetővé tesz minket. Sajnos a meghűlés kálváriáját nem lehet gyógyszeresen lerövidíteni, azonban az immunrendszer megerősítésével bizonyos meghűlések elkerülhetők. Ez például kiegyensúlyozott étrendet, megfelelő mennyiségű alvást és testmozgást kíván meg, valamint elősegíti a legkisebb erek vérkeringését a szervezetben. Fontos tisztában lenni azzal a kockázattal, hogy egy laikus a közönséges meghűlést könnyen összetévesztheti a klinikailag súlyosabb influenzával. Ennek oka a tünetek hasonlóságában rejlik. Azonban a meghűléssel ellentétben az influenza erőteljesen és hirtelen bukkan fel, és a tünetek, pl. fejfájás és ízületi fájdalom, magas láz, hidegrázás és köhögés rendszerint egyszerre vannak jelen. Ilyen jelek észlelésekor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ez különösen a legyengült immunrendszerrel rendelkező személyekre érvényes.

Mi okozza a meghűlést?

A meghűlés egy felső légúti fertőzés, orvosi nevén influenzafertőzés. A meghűlést vírusos fertőzés váltja ki. Ezek a fertőzések – ahogy a nevük is sugallja – vírusos eredetűek. Összesen mintegy 200 különféle vírus okozhat közönséges meghűlést. A leggyakoribb, meghűlést okozó vírusok közé a következők tartoznak: rhinovírus, légzőszervi syncytiumra ható vírus (RSV) és koronavírusok. Bizonyos esetekben egy baktérium okozta másodlagos fertőzés lép fel (ún. másodlagos bakteriális fertőzés vagy felülfertőződés). A „meghűlést okozó vírusokhoz” kapcsolódó fertőzés többnyire észrevétlen marad. A vírusok túlnyomórészt cseppecskék formájában áthatolnak a levegőn, továbbá közvetlenül vagy közvetve érintkezve a fertőzöttel a szervezet nazális nyílásain át.

A korábban kiköhögött kórokozók belélegzésére kerül sor. Továbbá a meghűlést okozó vírusok kézzel eljuthatnak a száj, a szem és az orr nyálkahártyájára, ezáltal bejuthatnak a szervezetbe. Gyakori következmények: torokgyulladás (pharyngitis), orrfolyás (rhinitis), köhögés (bronchitis) és rekedtség (gégegyulladás keretében), és ezek majdnem minden kombinációja. A meghűlés első tünetei 2-5 nappal a fertőzés után jelennek meg. A fertőzés leggyakoribb helyeként bármilyen hely szóba jöhet, ahol sok ember gyűlik össze, pl. tömegközlekedés, várótermek, irodák, iskolák stb. Ennélfogva a fertőzött személlyel való érintkezés, hacsak lehet, kerülendő, még ha ez nem is mindig egyszerű. A legyengült immunrendszer mindig táptalaja a fertőzésnek. Ezért az immunrendszer megerősítése alapvető fontosságú folyamat a meghűlés megelőzése érdekében.

Mi segít a meghűlés leküzdésében?

A legyengült immunrendszer révén fogékonyabbak vagyunk a meghűlésre. Ezért az immunrendszer megerősítése a cél. Mit jelent ez? A szervezet immunrendszere egy komplex hálózat, amely kifinomult védelmi rendszert használ, elhárítja a fertőzések többségét és az egészséget veszélyeztető sok egyéb támadást. E komplex védelmi mechanizmus egyik részét a fehérvérsejtek (leukociták) képezik). Ezek majdnem a teljes szervezetben megtalálhatók, és fertőzés vagy az egészséget veszélyeztető egyéb támadás esetén szabályozásukat információs fehérjék vagy hírvivő anyagok végzik. A jól működő immunrendszer az egészséges életmódon alapul, amelynek az egészséges és kiegyensúlyozott étrend éppúgy része, mint a testmozgás és az elegendő mennyiségű alvás. A hatékony immunrendszerrel rendelkezők kevésbé vannak kitéve a meghűlés kockázatának. Mindazonáltal a jól működő mikrokeringés is fontos szerepet játszik az immunrendszer megerősítésében. Itt a legkisebb vérerek, az ún. kapillárisok keringésére, valamint az erek előtti és utáni porciókra gondolunk.

A mikrokeringésen belül a hatékonyabb véráramlás jobb üzemi körülményeket biztosít a fehérvérsejtek számára. Ezek bizonyos mértékig a „vérrendőr” szerepét játsszák a szervezetben, és egyebek mellett megvédik a fertőzésektől. Továbbá felelősek a kórokozók vagy az ártalmatlan szervezettel össze nem férhető anyagok kezeléséért , pl. vírusok, baktériumok, rákos sejtek, toxinok, gombák, férgek és exogén részecskék. Ily módon a mikrokeringés működő véráramlása nemcsak az általános egészségi állapot szempontjából tekinthető kulcstényezőnek, hanem abban is segít, hogy a fehérvérsejtek teljesítsék életfunkciókat az immunrendszeren belül. Az immunrendszer megerősítése érdekében számos módszer alkalmazható. Példaként említhetők a kontrasztzuhanyok, hidroterápiás kezelések, ill. a szaunák. Ez pozitív hatást gyakorol a keringés szabályozására, és a bőr és a szervek keringése is javul. Ily módon több immunsejt jut el az orr és a torok nyálkahártyájára, amelyet gyakran támadnak meg a meghűléshez kapcsolódó kórokozók. Az immunrendszer megerősítéséhez hasznos lehet a keringés hatékony stimulálása specifikus fizikai impulzusok révén. Ezen a területen jelentős siker tulajdonítható a BEMER fizikai érterápiának. Az érterápia lényege egy többdimenziós jelstruktúra, amely révén a korlátozott vagy károsodott mikrokeringés hatékonyan stimulálható. Ezáltal a szervezet gyógyulási, felépülési és regenerálódási folyamatainak fő fizikai szabályozási mechanizmusai támogatást élveznek.

Számos tudományos vizsgálat szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy a BEMER fizikai érterápia alkalmazásával egyrészt részben le lehet küzdeni a meghűléses fertőzést, másrészt számos betegség tünetét is enyhíteni lehet. Az érterápia a felépülést is támogatja. Példaként említhető a megnövekedett fizikai és mentális teljesítmény, a fertőzési hajlam csökkenése és az immunrendszer támogatása. A BEMER fizikai érterápiát igen sikeresen lehetett alkalmazni továbbá hátfájás, álmatlanság és stresszel összefüggő betegségek kezelésénél, valamint a kisebb sérülések gyorsabb gyógyulásának előidézésében. Tehát a sportteljesítmény fokozható. A BEMER fizikai érterápia alkalmazásának sokak számára hasznos hatása, hogy a gyógyszerek felvétele az orvosilag előírt mértékre korlátozható. Meghűlés esetén szem előtt kell tartani, hogy a betegséget vírus okozta, így az antibiotikum ebben az esetben nem hívható segítségül. Nem lehet felgyorsítani a meghűléses betegség előrehaladását gyógyszerekkel, de a tünetek enyhíthetők. Egyes esetekben ugyanakkor jobb elkerülni a meghűléses fertőzést, és inkább az immunrendszer megerősítésére összpontosítani. És pont erre a célra alkalmas a BEMER fizikai érterápia, a fent említett tényezőkön kívül.


A

ármilyen kérdése van, ne habozzon, lépjen velünk kapcsolatba! Katt ide.

Mucsiné Suba Éva

Mucsiné Suba Éva Orvosi gyógymasszőr, Reflexológus

Több mint 15 éves tevékenységem során nagyon sok féle emberrel, betegségekkel és érzésekkel találkoztam.
Akik hozzám jönnek mindenki gyógyulni, meggyógyulni szeretne, ehhez viszont fel kell tárni a betegségek igazi okát és hátterét.
A preferált kezelési eljárások, mint a gyógyszeres kezelés és sebészet fontos és életmentő megoldások, de erre sokszor nem adnak választ.
Sokáig kerestem olyan kezelési módot, amit a hivatalos orvoslásban is jelen van, de nincs semmilyen mellékhatása.
Ezért örülök annak, hogy megtaláltam a Bemer terápiát, mert egyrészt hivatalos orvostechnikai eszköz biztosítja a kezelést, másrészt pedig az egyik legfontosabb élettani működésünket tudja hosszútávon javítani, ami legtöbb betegség hátterében áll, az pedig nem más, mint a mikrokeringésünk.
Nem utolsó sorban pedig a férjem Crohn betegsége 6 hónap kezelés után teljesen tünet mentessé vált  Ma már gyógyszermentese és jobb életminőségben él mint 20 évvel ezelőtt.

Kezelőhelyünkén személyre szabottan tudja felvenni a terápiát, de vannak esetek amikor célszerűbb egy otthoni használatra berendezkedni. Természetesen ebben is tudunk segíteni.

Forrás: bemergroup.com

Tel: +36 20 533 0135
Web: www.terapiaszalon.hu
E-mail: mucsine.eva@mu-csi.hu