Polineuropátia kezelése fizikai érterápiával támogatva?

Bizonyára Ön is tisztában van vele, hogy a polineuropátiával szemben csak akkor lehet átfogóan felvenni a küzdelmet, ha az ezt kiváltó alapbetegséget kezeljük. Mindazonáltal mivel ez gyakran csak bizonyos mértékben valósítható meg, a polineuropátiában szenvedő betegek a már a betegség tüneteinek enyhítéséért is nagyon hálásak. Azonban ha ennek kapcsán további cél a gyógyszerek alkalmazásának csökkentése, akkor fontolóra kell venni a BEMER fizikai érterápia alkalmazását.

Polineuropátia, avagy: Amikor az idegek problémát okoznak

Egy, a szervek, az agy és a teljes szervezet diszfunkcióját jelentő betegségről van szó. Szomorú tény, hogy igen sok beteget érint ez a betegség. Szerencsére az orvostudomány mára olyan szintre fejlődött, hogy számos betegség – bármennyire is súlyos betegségekről van szó – nem szükségszerűen végződik halállal. Ugyanakkor ez nem jelent nagy megnyugvást az ezzel a betegséggel élni tudók számára, viszont jó hír azoknak, akiknél a betegség tünetei többé-kevésbé krónikus fájdalommal járnak együtt. A polineuropátia egyike ezen betegségeknek – az idegrendszer rendellenessége –, amelyekben a német lakosság kb. 3%-a szenved. Az idősebbeket különösen érinti a polineuropátia. Becslések szerint a 65 év felettiek nagyjából 8%-a szenved polineuropátiában. Továbbá az összes cukorbeteg közel 40%-át érinti ez a betegség, és a betegek között fiatalok is vannak. Ebben a csoportban a polineuropátia öröklött betegség, illetve például alkohol- vagy kábítószer-fogyasztás váltja ki. Összességében a polineuropátiában szenvedő férfiak és nők részaránya megegyezik. Milyen tünetek társulnak a polineuropátiához? A betegség kezdetén gyakran kellemetlen érzékszervi rendellenesség jelentkezik a lábujjakban, a kéznél ez csak később figyelhető meg. Az érintett testrészek elkezdenek bizseregni, ami kellemetlen és bosszantó jelenség. Az érintett testrészek gyakran elzsibbadnak, vagy fájdalmas égő érzés keríti hatalmába a beteget. Az erősödő fájdalmon kívül a polineuropátia diszfunkcionális tapintás- vagy hőmérséklet-érzékeléssel jár együtt. A polineuropátia végső soron számottevően rontja a betegségben szenvedők életminőségét. Ha a polineuropátia az autonóm idegeket érinti, olyan tünetek jelentkeznek, mint pl. a vérnyomás-szabályozás diszfunkciója vagy szívritmuszavar. Noha a polineuropátiával szemben csak akkor lehet átfogóan felvenni a küzdelmet, ha az ezt kiváltó alapbetegséget kezeljük (ami gyakran bonyolult), léteznek olyan módszerek, amelyek révén a polineuropátia tüneteinek előrehaladása javítható, vagy a tünetek akár teljesen ki is küszöbölhetők. Később majd foglalkozunk ezzel, de először vizsgáljuk meg magát a betegséget.

A polineuropátia tünetei

A polineuropátia a perifériás idegrendszer betegsége, amely izomgyengeséget és érzékelési zavarokat okoz. A betegség megértéséhez először tekintsük az emberi idegrendszert (nem teljes, egyszerűsített formában): Az idegrendszer az emberi szervezet azon része, amelynek feladata az érzékszervi észlelés, az érzékelt információk feldolgozása és a reakciók szabályozása. Az aggyal és a gerincvelővel együtt alkotja a központi idegrendszert (CNS). Az összes többi idegszövet a perifériás idegrendszerhez (PNS) tartozik. A központi idegrendszer teszi lehetővé, hogy érzékszerveinkkel érzékeljünk dolgokat. Magasabb szintű funkciók alapjául is szolgál, így pl. tudat, értelem, gondolkodás és tanulás. A gerincvelő a gerincoszlop mentén lefutó vastag zsinór, amely a következők számára jelent központot: [http://www.wissen.de/lexikon/reflex-physiologie] (reflexek, amelyek agyi szerepvállalás nélkül jönnek létre). Számos idegsejtet, valamint az agy és a periféria összekötésére szolgáló idegrostot tartalmaz. Az idegsejtek – az idegrendszer legkisebb építőeleme – rendeltetése az érzékszervi információk rögzítése, továbbítása és közvetítése. A perifériás idegrendszer (PNS) része minden olyan ideg, amely a szervezetet behálózza. Az idegek információt közvetítenek a gerincvelő és az agy, illetve a többi testrész között. A perifériás idegrendszer idegrostjai a fa vékonyabb ágaihoz hasonlóan ágaznak szét a gerincvelőből és kapcsolódnak a „végrehajtó” szervekhez, pl. izmok, bőr vagy belső szervek.

Ezután információcsere megy végbe az agyból átvitt kontrolljelek segítségével, és ez az információ az agyon keresztül továbbítódik. Maga az idegrendszer funkcióját tekintve a szomatikus (önkéntes) és a vegetatív (autonóm vagy nem önkéntes) idegrendszerre bontható. Míg az önkéntes idegrendszer a tudatnak és az akaratnak alárendelt összes folyamatot szabályozza (pl. izommozgások), a vegetatív idegrendszer nagyrészt kimarad a közvetlen önkéntes szabályozásból. Az életfunkciók (pl. szívverés, légzés, vérnyomás, emésztés és anyagcsere) szabályozása a feladata. Szóval, mi is az a polineuropátia? Egy egészséges személynek az érzékeléshez sok-sok szenzorra van szüksége a bőrben, amelyek különböző területeken specializálódnak, többek között: tapintás, hideg- és melegészlelés, fájdalom, valamint a megfelelő információ továbbítása az idegrendszeren keresztül. Ebben az összefüggésben a polineuropátia egyedi formái a perifériás idegrendszer rendellenességei. A polineuropátia gyakran a perifériás idegrendszernek a teljes szervezet betegségére vagy károsodására adott válasza. Ezeket a betegségeket számos tényező kiválthatja. Többek között: – érrendszeri betegségek,
 – az immunrendszer rendellenességei, – cukorbetegség,
 – reumatikus betegségek, – vesebetegségek, – daganatos betegségek, – mérgezések következményes betegségei,
 – a vegyszereknek való sokéves expozíció a munkahelyen, – gyógyszerek mellékhatásai, – szegényes étrend, – kábítószer- és alkoholfogyasztás.

A BEMER fizikai érterápia

Számos betegség és rosszullét oka a korlátozott mikrokeringés. A mikrokeringés feladata a szövetek és a szervek oxigén- és tápanyagellátásának biztosítása, a metabolikus salakanyagok eltávolítása, továbbá az immunrendszer megerősítése a mikroereken keresztül történő véráramlás lehetővé tételével. Mikrokeringésünk teljesítménye azonban az életkorral csökken. Mivel ez a csökkenés természetes folyamat, bizonyos betegségek vagy tényezők megnehezíthetik, pl. egészségtelen vagy kiegyensúlyozatlan étrend, erős dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás és kábítószer-használat. A gyakori következmények közé sorolandók a következők: meggyengült immunrendszer, nagyobb fertőzési hajlam, gyorsabb sejtöregedés, csökkent teljesítmény, rossz közérzet, betegségből való felépülés zavara és krónikus betegségek. A BEMER fizikai érterápia alkalmazásával azonban a sérült mikrokeringés is reaktiválható. Ez azt jelenti, hogy biztosított a szövetsejtek megfelelő tápanyagellátása, és a salakanyagok a vérkeringés javításával hatékonyan eltávolíthatók. A jó vérkeringés javítja az érintett szövet tápanyagellátását és csökkenti a gyulladást, masszívan támogatva ezzel a gyógyulási folyamatot.

A BEMER fizikai érterápia lényege egy többdimenziós jelstruktúra, amely biztosítja a korlátozott vagy diszfunkcionális mikrokeringés hatékony stimulációját. Támogatja a szervezet megelőzési, gyógyulási, felépülési és regenerálódási folyamatainak kulcsfontosságú szabályozási mechanizmusait. Számos tudományos tanulmány igazolta, hogy a BEMER fizikai érterápia hozzájárulhat az egyes betegségek tüneteinek enyhítéséhez és a kilátások javításához. Ezen betegségek közé tartoznak a következők: – polineuropátia, – artériás és vénás keringési rendellenességek, – porckopás, – cukorbetegség. Az, hogy a BEMER fizikai érterápia számos betegség és probléma, pl. – hátfájás, – alvászavarok, – stresszkezelés, – a fizikai és mentális teljesítmény fokozása, – fertőzések elleni küzdelem, – a szervezet saját öngyógyító folyamatainak aktiválása, – sebek és sérülések gyógyulásának meggyorsítása és – az immunrendszer megerősítése kiegészítő kezeléseként alkalmazható, szinte biztosan több, mint hasznos mellékhatás a polineuropátiában szenvedők számára. Hatékony megelőzésre és gondozásra még kiégés esetén is lehetőség van. Akárhogy is nézzük, fontos tisztában lenni azzal, hogy a BEMER fizikai érterápia a jelenleg leginkább tanulmányozott és leghatékonyabb fizikai kezelési módszer a kiegészítő és megelőző orvoslásban. Következtetés: Nemcsak a polineuropátiánál van lehetőség a tünetek enyhítésére; a terápia az életminőséget is képes javítani számos más területen.


Vegyen részt a következő előadásunkon, vagy kérje tájékoztató anyagunkat!

    Tel: +36 20 533 0135