Inszomnia, avagy az álmatlanság átka

Az álomba merülés és alvás javítása

A Bemer fizikai érterápia hatásának kulcsa egy többdimenziós jelstruktúra, mely hatékonyan stimulálja a helytelenül működő mikrokeringést, támogatva a szervezetünk olyan kulcsfontosságú mechanizmusait, mint a megelőzés, gyógyítás, valamint a regenerációs folyamatok. Ez a kezelés hozzájárul a fehérvérsejtek helyes működéséhez, azáltal, hogy lehetővé teszi a gyors aktivizálódást azok a veszélyfaktorok ellen, melyeknek hatásuk van az egészségre. Ez alapul szolgálhat az immunrendszerünk számára, hogy még jobban és hatékonyabban legyen képes megvédeni minket a fertőzésektől és egyéb környezeti veszélyektől. Napjainkban már mérhetővé vált az életminőségünk az egészségügyi állapotunk szempontjából is, melyet nemzetközileg elismert és validált eszközökkel végeznek. Ilyen eszköz például az SF-36, mely 36 kérdésen keresztül, nyolc területre koncentrálva, skálázottan alakítja ki a mérőszámot. Ez a nyolc terület a vitalitás, a szervezeti Bemer alvó program - Inszomnia, álmatlanságműködés, a testi fájdalom, az általános egészségügyi érzékelés, a szervezeti szerepek működése, az érzelmi szerepek működése, a társadalmi szerepek működése és a mentális egészség.

Létezik egy rövidebb változata is 12 kérdéssel, az SF-12, melyet széles körben alkalmaztak a Bemer fizikai érterápia számára készített felmérésben. Többek között az is bebizonyosodott, hogy a Bemer terápiával jelentős javulás érhető el az alváshoz kapcsolódó értékekben (Olvasson erről többet a Csodálatos alvás c. cikkünkben). A tanulmányhoz a Jenkins-skálát alkalmazták, a kiértékelést követően pedig kiderült az, hogy a felhasználók több mint 60%-a tapasztalt jelentős javulást az életminőségükben (p < 0.001) már csupán hat hétnyi Bemer terápiát követően. Emellett pedig a felhasználók kétharmada jelezte azt, hogy jobb minőségű alvást tapasztaltak.

Hogyan hat a Bemer fizikai érterápia az álmatlanságra

A Bemer technológia szabályozó és regeneráló folyamatai különösen olyan személyek esetén játszanak kulcsszerepet az alvási fázisban, akik rehabilitálás alatt állnak, vagy idősebbek, esetleg hajlamosabbak a fertőzésekre. A Bemer fizikai érterápia javítja a kezelések hatékonyságát, csökkenti a fertőzésre való érzékenységet, stimulálja a regeneratív folyamatokat és csökkenti a szervezet savasságát. A hajszálerek pumpáló feladatait jelentősen lassítja az álmatlanság, az öregedés, az egészségtelen életmód, az erőteljes stressz és a kiegyensúlyozatlan étrend. A Bemer fizikai érterápia ezeket a folyamatokat természetes úton ellensúlyozza a kibocsátott elektromágneses jelek révén, melyekkel a legvékonyabb hajszálerek pumpáló feladatait is képes stimulálni, ezáltal pedig kihat a keringésre.

Az álmatlanságról

Álmatlanság, Inszomnia - Bemer kezelés DebrecenAz alvás életünk létfontosságú része, mégis a kutatások azt mutatják, hogy Németországban emberek milliói nem tudnak aludni. Órákig csak forgolódnak az ágyaikban, amikor pedig végre sikerül elaludniuk, rövid idő múlva újra felébrednek. Ez a konstans kialvatlanság nem csak az általános közérzetünkre hat ki, hanem az egészségünkre egyaránt. A nagyfokú stressz és aggódás képes olyan szinten leterhelni a szervezetet, hogy kialakul az inszomnia, az álmatlanság, melyet aztán követ a nehéz elalvás, valamint a túl korai ébredés – messze megelőzve a csörgőórát.

Mindannyian átélünk olyan szakaszokat az életünkben, amikor egy kapcsolatunk elromlik, a munka túl leterhelő, vagy esetleg a pénzügyi gondjaink nyomják le a vállunkat. Az okok ugyan eltérőek, a következmények viszont annál inkább hasonlóak – a kevés és nem pihentető alvás. Általában az életünkben ezek a szakaszok maximum négy hétig tartanak, viszont az álmatlanság önmagát táplálja. Ilyenkor pedig már az aggodalom nem konkrét életproblémákról szól, hanem sokkal inkább az elalvásról, ami már önmagában egy ördögi kör. Az alvásproblémák nemcsak kellemetlenné teszik, de ugyanakkor megakadályozzák a normális éjszakai pihenésünk, a minőségi alvás hiánya pedig dekoncentráltságot és kimerültséget okoz a következő napon.

A nyugati országokban a lakosság 20%-a szenved a rossz minőségű alvástól, a szakértők pedig úgy vélik, hogy az inszomnia főként a stressz helytelen kezelésének az eredménye. A rossz szokások, a feldolgozatlan stressz olyan hatással van a szervezetünkre, hogy az lényegében képes elfelejteni, hogyan kell aludni. Ezt pedig sokkal gyakrabban tapasztalják meg az idősek és a nők, mint a társadalom fiatalabb tagjai és a férfiak. Az alvás minősége 40 év fölött kezd el jelentősen romlani, ezért tapasztalják ezt a problémát az idősebbek jóval gyakrabban, a nőknél továbbá közrejátszanak a hormonális változások is, melyek további negatív hatást gyakorolnak az alvásra. Lassan alig létezik olyan személy, aki rögtön el tud aludni, ahogy lehunyja a szemét, teljesen normálissá vált az, hogy az emberek elalvást követően újra felébrednek, hogy gyenge minőségű az alvásunk. Az éjszaka folyamán mélyalvási és olyan alvási fázisok között váltogatunk, amikor egészen felszínesen alszunk, ilyenkor pedig az olyan személyek, akik érzékeny alvási szokásokkal rendelkeznek gyakran úgy érzik, hogy felébredtek, még akkor is, ha valójában végig aludtak.

Inszomnia – éjszaka álmatlanság, nappal félelem

A szakértők szerint akkor beszélhetünk inszomniáról, ha két kritérium teljesül: rossz minőségű volt az alvás legalább háromszor egy héten, legalább egy hónapon át. Nap közben az ilyen személyek nem képesek megfelelő szinten teljesíteni, alváshiánnyal szenvednek, kimerültnek érzik maguk, mintha keresztül ment volna rajtuk egy úthenger. Ez az oka annak, hogy az álmatlanságban szenvedő emberek gyakran ingerlékenyek és nehezen tudnak koncentrálni, sőt, egyes esetekben már a közelgő este miatt is előre aggódnak.

Diagnózis: Insomnia

Egy orvos meglátogatásakor az álmatlanság mentális és fizikai okait első körben kizárják, mivel számos olyan betegség van, mely károsítja az alvást, amellett, hogy a mentális problémák is kihatással vannak rá. Az orvosi gyakorlat szerint a pácienst arról kérdezik, hogy mióta észlel problémákat az alvásával, valamint olyan lehetséges eseményeket keresnek, melyek kiválthathatták az inszomniát. “Gyakran ébred fel? Vannak fájdalmai? Szokott rángatózni a lába?” Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel próbálják az orvosok a lehető legjobban megérteni a felmerülő helyzetet. Hasznos lehet az alvásnapló vezetése annak a megállapítására, hogy milyen nappali események idézik elő az éjszakai álmatlanságot.

Alváskutatás az inszomnia ellen

Az alváskutatás azt elemzi, hogy mi történik éjszaka a szervezetünkkel, milyen hosszú és mennyire mély az alvásunk, milyen gyakran ébredünk fel éjszaka, valamint mennyire szabályos a légzésünk. Az alváskutatás arra is képes rámutatni, ha a rossz minőségű alvás mögött fizikai okok vannak, mint például az apnoe szindróma.

Elsődleges és másodlagos inszomnia

Az elsődleges inszomnia esetében nem lehetséges semmilyen mentális vagy szervi megbetegedést okként megnevezni. A másodlagos inszomnia pedig egy már meglévő állapothoz köthető, melyet a diagnózis is alátámaszt. Az orvosok úgy vélik, hogy az elsődleges inszomnia esetén egy neurológiai rendellenesség van káros hatással az alvási/ébrenléti ritmusra. Az ebben szenvedők gyakran tapasztalnak rendellenességeket már gyermekkoruktól kezdve, ez pedig éveken át folytatódik. Az inszomnia megterheli a szervezetet, így az nem képes megfelelő teljesítményre ébrenléti állapotban. A másodlagos inszomniának orvosilag is igazolható okai vannak, olyan neurológiai rendellenességek, akár a Parkinson kór, a demencia, szklerózis multiplex, agyi trauma, epilepszia, vagy agydaganat. Ezek mellett viszont a krónikus fájdalom, vagy a többműszakos munkarend is előidézhet álmatlanságot.

Az inszomnia kezelése

Az álmatlanságnak számos kezelési típusa létezik, viszont ritkán érnek el eredményeket is a kezelések többségével. A Bemer alvó programja elősegíti az elalvást, valamint az alvási ciklus megmaradását is, ezáltal pedig hozzájárul a szerveztünk alapvető öngyógyító és regeneráló folyamataihoz is. A legújabb kutatások arra mutatnak rá, hogy éjszaka a szerveztünk vérkeringése megváltozik, mely hozzájárul az éjszakai pihenésünk alatt zajló immunológiai folyamatokhoz, ez pedig rendkívül fontos egy egészséges szervezet számára.


Vegyen részt a következő előadásunkon, vagy kérje tájékoztató anyagunkat!

    Tel: +36 20 533 0135