Meddőség kiegészítő kezelése BEMER terápiával

BEMER terápia – hatékonyság, eredmények az andrológiai gyakorlatban

A Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ, Urológiai Osztály Andrológiai Központ  Európai Andrológiai Akadémia Képző Centruma.
Az andrológia a férfivel, a férfi egészséggel foglalkozó tudományterület, amely viszonylag rövid múltra tekint vissza. Dinamikus fejlődését mutatja, hogy ma már különböző szakterületeket foglal magába: a férfimeddőséget, a szexuális élet zavarait, a férfiklimaxot és a férfi fogamzásgátlás.

Az andrológia, mint önálló szakterület jelentőségét az adja, hogy Magyarországon a demográfiai mutatók tartósan rossz tendenciát mutatnak (alacsony születési szám, magas halálozási szám).

2010-ben az Európai Urológusok Társasága egy nemzetközi multicentrikus vizsgálat alapján állapította meg, hogy a férfimeddőség okai jelenleg hogyan osztályozhatóak.

Ismeretlen eredet                                         31,0%
Here leszállási zavar                                    7,8%
Gyulladások                                                  8,0%
Szexuális zavarok, ejakulációs zavarok   5,9%
Általános, szisztémás betegségek             3,1%
Herevisszértágulat                                      15,6%
Hormonális okok                                        8,9%
Immunológiai okok                                    4,5%
Ondóúti elzáródások                                  1,7%
Egyéb eltérések                                            5,5%

Míg régen egyértelműen a nőket okolták a gyermekáldás elmaradásáért, ma már ismert tény, hogy a meddőségi problémák 50-50%-ban érintik a férfiakat és a nőket. Ezekből körülbelül 20 %-ot tesz ki a mindkét nemet érintő ok, és 40-40%-ra tehető a csak a nőnél vagy csak a férfinál meglévő, meddőséget okozó probléma. A meddő párok jelenlegi aránya körülbelül 15%.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-ben adta ki az 5-ös számú laboratóriumi kézikönyvét, amely jelentős segítséget nyújt az egységes spermaanalízis elvégzéséhez és értékeléséhez.

Andrológiai indikáció alapján 22 fő kezelését végeztük el 2014. október és 2017. március között.
A páciensek eredményeit táblázatban rögzítettük. Az új diagnosztikai módszerek fejlődésével néhány esetben DNS fragmentációs vizsgálatot és ROS pozitivitásra vonatkozó vizsgálatokat végeztünk el. Arra is választ szerettünk volna kapni, hogy az ondósejt fejében lévő DNS integritására milyen hatással van a BEMER terápia. A páciensek átlagosan, a javulás mértékétől függően, 2 hónapos (1-3 hónap) BEMER terápiában részesültek, amely az induló konzultáció és spermaanalízis alapján került ajánlásra. Minden esetben a terápiát megelőzően, majd havonta, végül a terápiát befejezően került sor ismételt spermaanalízisre, illetve hormonszint-meghatározásra.
A vizsgált hormonok a következők:   TSH, FSH, LH,  Prolaktin, Ösztradiol, Progeszteron, Totál tesztoszteron,

Szabad tesztoszteron és D3 vitamin.

Összefoglalás

Az elmúlt évben végzett „pilot study”-t tovább bővítettük a bevontak körével az előzőekben meghatározott protokoll alapján, amelyet további vizsgálatokkal is kiegészítettünk. Mindezek azt támasztják alá, hogy a férfimeddőség kezelésében helye van a BEMER terápiának. Annál is inkább, mivel ma már széles körben ismert, hogy az asszisztált reprodukció sikere a férfi oldal eredményes előkészítésén múlik. Ennek érdekében ajánlott alkalmazni minden olyan terápiás beavatkozást, amellyel feltehetően el lehet érni a spermatogenézis maximális javulását (az esetek többségében kombinált terápiával). A kezelés megválasztásánál figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a spermatogenézis (ondósejttermelés) egy olyan „here-mellékhere egységben” megy végbe, amely vasculárisan és neuro-hormonálisan szigorú szabályozás alatt áll.

A BEMER terápia előnye a beteg számára, hogy fájdalommentes, kényelemes, a legjobb eredmény elérése érdekében pedig egyénre szabható. Támogatja a mikrokeringést, a szöveti működést, a hormontermelést, azok hasznosulását, a regenerációs folyamatokat, antiaging hatású és rejuvenáló. Segíti a vazomóciós értékek javulását, mivel az öregedési folyamatokban ez egyértelműen csökken. Hatására a komplex terápiában adott gyógyszer eredményesebben jut el a szövetekhez. Mivel kevesebb gyógyszert kell alkalmazni, kevesebb mellékhatással lehet számolni.

A jól klasszifikált esetekben a BEMER terápiának helye van a terápiás palettán. A terápia alkalmazásának azt a további előnyét kihasználva, hogy összehangolja a makro- és mikrokeringés működését, valamint a mikrokeringés területén az artériolás és venulás oldalon egyaránt javulást eredményez, a férfimeddőség kezelésében – különös tekintettel a varicokelés páciensekre – is jól használhatónak látszik. A jövő eredményei fogják megmutatni, hogy a diagnosztikában már bekövetkezett változásokhoz hasonlóan – lásd: UH alkalmazás az alapdiagnosztikában -, a BEMER terápia képes lesz-e megváltoztatni a terápiás sorrendet és bizonyos esetekben megelőzheti-e a műtéti beavatkozást. A pontosabb következtetések megállapításához szükség van még nagyobb esetszámra, a páciensek pontosabb klasszifikációjára és módszeres utánkövetésére.


Vegyen részt a következő előadásunkon, vagy kérje tájékoztató anyagunkat!

    Tel: +36 20 533 0135