A csodálatos alvás

A csodálatos alvás.

Aludjon jól és ébredjen egészségesen!

Egészségünkre az éjszakai nyugodalmat, elődeink reggel így köszöntötték egymást. Ebben a mondatban szinte minden benne van, amit az alvásról tudnunk kellene. Mára nem csak a köszöntést feledtük el, hanem az alvás lényegét és jelentőségét is. Sőt a régi bölcsességet lecseréltük egy új filozófiára, miszerint „az élet túl rövid ahhoz, hogy alvással töltsük”.
Sok esetben az alvástól, az éjszakai regenerálódástól lopjuk el az időt más fontosnak vélt dolgokra.
Nincs időm aludni halljuk sokszor,  így próbáljuk felmenteni magunkat az alvás fontossága alól,  pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy a  későbbiekben ezért nagy árat fogunk fizetni.

 

Az örök fiatalság egyik titka a tartós egészség megőrzése, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő idejű és minőségű alvás.

Az alvás  biológia funkciója, és pontos működése a mai napig nem tisztázott és az orvostudomány számára fontos kutatási terület.
Az alvás élettani szempontból létfontosságú minden élőlény számára. Alváskor a szervezetünk egy csökkentett üzemmódra vált, energiát spórol és nyer is egyben. Sötétben az agyban elhelyezkedő tobozmirigy melatonin hormont termel, ami alvásra készteti a testet. A hormonrendszer közben hozzálát az éjszakai tennivalóihoz.
A veseműködéshez fontos a renin hormon szintje, ez például éjszaka legmagasabb a vérben.
(A kínai orvoslás szerint a vese az életerő forrása.)

Alapvetően két fázist különböztetünk meg, NREM és REM fázisokat. A NREM fázisok egy része (Non Rapid-eye Movement) az alvás kezdet, mely egy éberebb állapothoz hasonlít. A légzésszám és a pulzusfrekvencia ekkor folyamatosan csökken, ez mindegyik NREM fázisban közös. Négy NREM fázist különböztethetünk meg az alvásunk során. A REM (Rapid-eye Movement) fázis szaporább légzéssel, pulzussal, gyors szemmozgással  és fokozott agyi aktivitással jár. Ezt a működést az alábbiak szerint képzelhetjük el.

  • 1. NREM: Ez az alvás és az éberség közötti átmeneti állapot, ilyenkor az agyi aktivitásunk csökken, és az izmaink kezdenek elernyedni.
  • 2. NREM:  Itt lassul a légzés, csökken a pulzus és az agyi aktivitás, és az izmaink inaktivitásával arányosan a testhőrmésékletünk is csökken. Ekkor tulajdonképpen már alszunk.
  • 3. NREM: Ebben a fázisban csökken a vérnyomásunk, tovább lassul a légzésünk, és  annak üteme is teljesen egyenletessé válik. Függetlenné válunk a külvilág történéseitől.
  • 4. NREM: Ez  már a teljes mély-alvás fázisa. Az agy aktivitása ekkor a legkisebb, szemmozgások egyáltalán nincsenek. Ebből a fázisból ébredünk fel a legnehezebben.
  • 5. REM: Ezt a ciklust erőteljes agyi aktivitás és gyors szemmozgás jellemzi. Ekkor álmodunk, még akkor is, ha nem emlékszünk rá.
    Az alvás teljes időtartama alatt ezeknek a fázisoknak a sorrendje szabályosan követi egymást, tehát így néz ki a fázisok sorrendje: 1-2-3-4-3-2-1-5, majd a ciklus kezdődik elölről.

Hiába alszunk 10 órát, ha az felületes és többször felébredünk, vagy valamely ciklus kimarad,  így nem lesz „teljes” az alvásunk, tehát a regenerálódásunk sem.
Ez azonban csak a dolog fizikai oldala, hiszen az agyunk is ilyenkor pihen, ekkor teszünk rendet a fejünkben is.
„Aludjunk rá egyet” szoktuk mondani, ha egy komoly döntés meghozataláról van szó.
Egy pihentető alvás után a gondolataink is rendeződnek, és újult erővel tudunk fókuszálni a dolgainkra.
Meglepő tud lenni, amikor egy kiadós alvás után teljesen máshogy vélekedünk egy dologról, amelyről előző nap még más elképzelésünk volt.

A tartós alvásdeficit komolyan legyengítheti az immunrendszerünket és hosszabb távon pszichés problémákhoz is vezet.
Az emberek többsége alapvetően egy túlhajszolt életmódot folytat, és bizony sokunk számára gyakran a nap 24 órája sem lenne elég ahhoz, hogy az adott napra kitűzött összes feladatot elvégezzük. Azért időnként érdemes lenne elgondolkodnunk azon, hogy: Megéri-e?

ALVÁSZAVAROK

Az Insomnia az egyik leggyakoribb betegségek közé tartozik, az emberiség 40% -a küzd ezzel a betegséggel.
Fizikai okai: hormonális probléma, asztma, allergia.
Élettani okai: öregedés folyamata.
Pszichés okai: rossz gondolatok, aggodalmak. Pszichiátriai okok: depresszió, szorongás.
Egyéb okai: gyógyszer függőség, alkoholizmus, valamint drog problémák.

 

Hypersomnia: Fokozott alvásigényen alapuló állapot, ilyen például a nappali aluszékonyság. Oka lehet gyógyszerek, főként altatók, nyugtatók túladagolása, de a fokozott alvásigény is utalhat testi betegségekre is.
Horkolás: A horkolás az egyik leggyakoribb alvászavar probléma, okainak és ellenszerinek komoly szakirodalma van.
Kamaszkori kialvatlanság: Egy átlagos kamasznak minimum 9 óra alvásra lenne szüksége, ehhez képest a legtöbben kb 5-6 órát alszanak, ez visszafordíthatatlan neurológiai fejlődési rendellenességhez vezethet.
Lidérces álom: Főként az alvás második felében jelentkező alvási rémület. Hirtelen felébredés jellemzi, amit artikulálatlan hangadás, végtagmozgás, vegetatív reakciók, verejtékezés, szívdobogásérzés, kifejezett rémület és rettegés jellemez. Az ébredést hosszabb, zavartabb időszak követi.
Alvajárás: Az éjszaka közepén a páciens felkel, hangokat hallat, kérdésekre is válaszolhat, végtagjait is mozgatja, a szobában fel-alá járkál. Másnap a történésekre nem emlékszik.

Mindannyiunk életében akadhatnak időszakok, amikor nem sikerül egykönnyen álomba merülni. Vizsgaidőszak, magánéleti, munkahelyi problémák, miegymás. Mielőtt azonnal orvoshoz fordulnánk, vagy gyógyszerhez nyúlnánk érdemes néhány praktikát és természetesebb alternatívát bevetni.

7 + 1 fontos szabály amit érdemes betartani az alvással kapcsolatban.

  1. Szertartásszerű lefekvés. Ajánlatos minden este ugyanakkor lefeküdni és, ami még fontosabb még hétvégén is. A lefekvésre egy megszokott rendben,egymást követő tevékenységekkel érdemes ráhangolódni. Például nyugodt sétával, lágy zene hallgatásával, fog- és arcmosással, az ébresztő beállításával, stb.
    Elalvás előtt mindig gondoljuk végig a napunkat, mit tettünk helyesen és mit nem.
    Ilyenkor van a igazán lehetőségünk arra, hogy őszinték legyünk saját magunkhoz.
  2. Elalvást segítő környezet. A hálószobánk legyen sötét (mesterséges fény mellett nem lesz pihentető az alvásunk). A szobánk hőmérséklete 17 – 21 fok között legoptimálisabb az alvásra.
    Matracunk, pizsamánk, takarónk legyen tiszta és kényelmes.
    A térdek közé vagy a derék alá helyezett párnák fokozhatják a kényelmünket.
    Amennyiben az alvást zajok zavarják meg használjunk füldugót.
    Lehet. hogy sokak számára furcsán hangzik, de szerintem érdemes lenne megvizsgáltatni az alvóhelyünket földsugárzási szempont szerint is.
    Életünk közel egyharmadát alvással töltjük és nem mindegy, hogy ezt milyen körülmények között, és milyen módon tesszük.
  3. A hálószobát elsősorban alvásra használjuk. Evést, ivást, tévénézést, csekk-kitöltést és minden egyéb, éberséget igénylő tevékenységet korlátozzuk a hálószobán kívülre.
    Az sem hülyeség, ha nem hordjuk a munkát laptopostól az ágyba, és nem végzünk olyan tevékenységeket az alvóhelyünkön, ami fokozott mentális aktivitást igényel.
  4. Amennyiben nem sikerül elaludni. Ebben az estben  célszerűbb felkelni, és egy másik szobában folytatni az alvást, vagy valamilyen egyéb elfoglaltságot találni,  mint az alvást erőltetni.
    A feszültség és az aggodalom az alvás legnagyobb ellensége. Amennyiben a lefekvési időben nem érezzük magunkat fáradtnak, olvasással, vagy meleg fürdővel kapcsolódjunk ki.
  5. A reggeli ébredés. A reggeli ébredésünk is legyen szertartásos. Inkább ébredjünk hamarabb és hagyjunk időt a szervezetünknek az ébredésre,  munkába állásra. Ne stresszlejük szervezetünket feleslegesen azzal, hogy az ébredés után már azonnal száz százalékos működésre kényszerítjük.
  6. Rendszeres testmozgás. A testmozgás megkönnyítheti a természetes elalvást.
    A késő esti fizikai erőfeszítés azonban mind a szívet, mind az agyat serkenti és élénkítő hatású.
  7. Könnyű étkezés. Az éhség is gátat szabhat a pihenésnek. A nehéz ételek fogyasztása megviselik a gyomrot, ezért vacsorára válasszon inkább könnyű és meleg ételt, továbbá kerülje az az alkohol és a koffeinfogyasztást. Éjszaka az emésztőszerveinknek is pihenésre, regenerálódásra van szüksége, nem pedig munkára. egyébként szervezetünk biológiai ritmusa is ezt kívánja meg.

 (1)8+ Az alvás előtti szexuális együttlét is fontos része a kiegyensúlyozott, stresszmentes alvásnak.     
Egy régi köszöntéssel kezdtem a bejegyzésemet, befejezésként pedig egy régi közmondást ajánlanék mindenki figyelmébe „Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát.”

A BEMER terápia éjszakai programja mindenki számára biztosítja az éjszakai  nyugalmat és az egészséges alvás minden előnyét. Aludjon jól és ébredjen egészségesen, míg Ön alszik, a BEMER dolgozik.

Források: shop.builder.hu, egeszseg.hu


Kezelőhelyünkén személyre szabottan tudja felvenni a terápiát, de vannak esetek, amikor célszerűbb egy otthoni használatra berendezkedni. Természetesen ebben is tudunk segíteni.

Tel: +36 20 5330135
E-mail:  mucsine.eva@mu-csi.hu

 

Rendelő és kezelőhely: 
Hotel Divinus***** Debrecen Nagyerdei Krt. 1.