Meghűlés

A fizikai érterápia alkalmazása meghűlés esetén

A BEMER fizikai érterápia stimulálni képes a kisebb vérerekben fennálló korlátozott keringést, valamint támogatja a szervezet öngyógyító
és regenerálódási folyamatait. A szervezet szabályozási mechanizmusainak megerősítésével az immunrendszer természetes érzékenysége és az öngyógyító energiák aktiválódnak, ami pozitív hatást gyakorol a sebgyógyulásra. Egyre több terapeuta és orvos alkalmazza sikeresen a BEMER fizikai érterápiát a gyakorlatban.

HOGYAN MŰKÖDIK A BEMER FIZIKAI ÉRTERÁPIA?
Az elektromágneses úton közvetített jelek a legkisebb vérerek pumpáló működésének
stimulálására szolgálnak, miközben az adott ereken keresztül normalizálódik a véráramlás (inger és válasz), és így biztosítani lehet a testi sejtek megfelelő tápanyagellátását. A sejtek profitálnak a jobb tápanyagellátásból és hatékonyabban tudják végezni a feladataikat a sebgyógyulás kapcsán. Ezenkívül a mentális és fizikai teljesítmény energiáját a kezelés biztosítja, következésképpen javul az általános közérzet.

Hideg és nedves időjárás: A következő hideg nap közeleg!

Köhögés, orrfolyás, rekedtség: A meghűlés különösen ősszel és télen tűnik elkerülhetetlennek. A gyakori hideg és nedves időjárás ezekben az évszakokban megjósolható; a szervezet ilyenkor sokkal sebezhetőbb az immunrendszert érő fertőzéses támadással szemben, aminek kedvez a hideg. A hideg, nedves évszak igazi stresszt jelent az élő szervezetek számára; a nyirkos idő legyengíti a szervezetet és védekezőképességét. Ezekben az évszakokban a száraz levegőjű, fűtött helyiségekben való gyakori tartózkodás következtében a nyálkahártya gyakran nem eléggé nedves, és így a kórokozók kevésbé hatékonyan tarthatók távol. Következésképpen a vírusok és a baktériumok könnyebben bejuthatnak a szervezetbe, mint „egészséges” időben.

Noha a betegség „meghűlés” neve alacsony hőmérsékletre utal, önmagában a hőmérsékletre szinte sohasem tekinthetünk okként. A tanulmányok azt sugallják, hogy a megfázásnak valóban kedvez a hideg, azonban a betegség tényleges kiváltó egy vírusos fertőzés. Azonban alacsony hőmérsékleten a szervezet egy központi helyen összesűríti a vért, hogy minél kisebb legyen a hőveszteség. A folyamat következményeként a vérkeringés – különösen a kéz, láb és orrnyálkahártya esetében – blokkolt lesz. Az orrnyálkahártyában a kisebb véráramlás azt eredményezi, hogy kevesebb immunsejt és antitest lesz jelen az adott régióban. Ennélfogva a behatoló vírusok (és baktériumok) könnyebben megtelepednek és szaporodnak. Azonban a meghűlés nem korlátozódik az őszi és téli időszakra, noha gyakran csak ezekben a hónapokban jelenik meg. Tehát elviekben a többi évszakban sem vagyunk védettek a meghűléssel szemben. Nem meglepő, hogy a közönséges megfázás a leggyakoribb fertőzés az embernél. A statisztikák szerint a felnőtteket évente átlagosan mintegy 2-3-szor érinti a meghűlés, míg a gyermekek akár évente tízszer is megbetegedhetnek. Noha a meghűlés lefolyása nagyon egyedi, a betegség későbbi szakaszban mégis jellemző: Kezdetben gyakran enyhe kaparó érzés vagy fájdalom érezhető a torokban. Nem sokkal ezután rekedtség, orrfolyás és köhögés következik. A fejfájás nem ritka, és a beteg gyakran érzi magát fáradtnak, kimerültnek. A láz ritka, a hőemelkedés sokkal valószínűbb.

A meghűlés (egyébként kényelmetlen) tünetei többnyire 1-2 hét alatt leküzdhetők. Gyakran nem is szükséges orvoshoz fordulni, mivel ha az immunrendszer jól működik, a szervezet általában maga is megbirkózik a közönséges meghűléssel. Ugyanakkor a legyengült immunrendszer sebezhetővé tesz minket. Sajnos a meghűlés kálváriáját nem lehet gyógyszeresen lerövidíteni, azonban az immunrendszer megerősítésével bizonyos meghűlések elkerülhetők. Ez például kiegyensúlyozott étrendet, megfelelő mennyiségű alvást és testmozgást kíván meg, valamint elősegíti a legkisebb erek vérkeringését a szervezetben. Fontos tisztában lenni azzal a kockázattal, hogy egy laikus a közönséges meghűlést könnyen összetévesztheti a klinikailag súlyosabb influenzával. Ennek oka a tünetek hasonlóságában rejlik. Azonban a meghűléssel ellentétben az influenza erőteljesen és hirtelen bukkan fel, és a tünetek, pl. fejfájás és ízületi fájdalom, magas láz, hidegrázás és köhögés rendszerint egyszerre vannak jelen. Ilyen jelek észlelésekor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ez különösen a legyengült immunrendszerrel rendelkező személyekre érvényes.

Mi okozza a meghűlést?

A meghűlés egy felső légúti fertőzés, orvosi nevén influenzafertőzés. A meghűlést vírusos fertőzés váltja ki. Ezek a fertőzések – ahogy a nevük is sugallja – vírusos eredetűek. Összesen mintegy 200 különféle vírus okozhat közönséges meghűlést. A leggyakoribb, meghűlést okozó vírusok közé a következők tartoznak: rhinovírus, légzőszervi syncytiumra ható vírus (RSV) és koronavírusok. Bizonyos esetekben egy baktérium okozta másodlagos fertőzés lép fel (ún. másodlagos bakteriális fertőzés vagy felülfertőződés). A „meghűlést okozó vírusokhoz” kapcsolódó fertőzés többnyire észrevétlen marad. A vírusok túlnyomórészt cseppecskék formájában áthatolnak a levegőn, továbbá közvetlenül vagy közvetve érintkezve a fertőzöttel a szervezet nazális nyílásain át.

A korábban kiköhögött kórokozók belélegzésére kerül sor. Továbbá a meghűlést okozó vírusok kézzel eljuthatnak a száj, a szem és az orr nyálkahártyájára, ezáltal bejuthatnak a szervezetbe. Gyakori következmények: torokgyulladás (pharyngitis), orrfolyás (rhinitis), köhögés (bronchitis) és rekedtség (gégegyulladás keretében), és ezek majdnem minden kombinációja. A meghűlés első tünetei 2-5 nappal a fertőzés után jelennek meg. A fertőzés leggyakoribb helyeként bármilyen hely szóba jöhet, ahol sok ember gyűlik össze, pl. tömegközlekedés, várótermek, irodák, iskolák stb. Ennélfogva a fertőzött személlyel való érintkezés, hacsak lehet, kerülendő, még ha ez nem is mindig egyszerű. A legyengült immunrendszer mindig táptalaja a fertőzésnek. Ezért az immunrendszer megerősítése alapvető fontosságú folyamat a meghűlés megelőzése érdekében.

Mi segít a meghűlés leküzdésében?

A legyengült immunrendszer révén fogékonyabbak vagyunk a meghűlésre. Ezért az immunrendszer megerősítése a cél. Mit jelent ez? A szervezet immunrendszere egy komplex hálózat, amely kifinomult védelmi rendszert használ, elhárítja a fertőzések többségét és az egészséget veszélyeztető sok egyéb támadást. E komplex védelmi mechanizmus egyik részét a fehérvérsejtek (leukociták) képezik). Ezek majdnem a teljes szervezetben megtalálhatók, és fertőzés vagy az egészséget veszélyeztető egyéb támadás esetén szabályozásukat információs fehérjék vagy hírvivő anyagok végzik. A jól működő immunrendszer az egészséges életmódon alapul, amelynek az egészséges és kiegyensúlyozott étrend éppúgy része, mint a testmozgás és az elegendő mennyiségű alvás. A hatékony immunrendszerrel rendelkezők kevésbé vannak kitéve a meghűlés kockázatának. Mindazonáltal a jól működő mikrokeringés is fontos szerepet játszik az immunrendszer megerősítésében. Itt a legkisebb vérerek, az ún. kapillárisok keringésére, valamint az erek előtti és utáni porciókra gondolunk.

A mikrokeringésen belül a hatékonyabb véráramlás jobb üzemi körülményeket biztosít a fehérvérsejtek számára. Ezek bizonyos mértékig a „vérrendőr” szerepét játsszák a szervezetben, és egyebek mellett megvédik a fertőzésektől. Továbbá felelősek a kórokozók vagy az ártalmatlan szervezettel össze nem férhető anyagok kezeléséért , pl. vírusok, baktériumok, rákos sejtek, toxinok, gombák, férgek és exogén részecskék. Ily módon a mikrokeringés működő véráramlása nemcsak az általános egészségi állapot szempontjából tekinthető kulcstényezőnek, hanem abban is segít, hogy a fehérvérsejtek teljesítsék életfunkciókat az immunrendszeren belül. Az immunrendszer megerősítése érdekében számos módszer alkalmazható. Példaként említhetők a kontrasztzuhanyok, hidroterápiás kezelések, ill. a szaunák. Ez pozitív hatást gyakorol a keringés szabályozására, és a bőr és a szervek keringése is javul. Ily módon több immunsejt jut el az orr és a torok nyálkahártyájára, amelyet gyakran támadnak meg a meghűléshez kapcsolódó kórokozók. Az immunrendszer megerősítéséhez hasznos lehet a keringés hatékony stimulálása specifikus fizikai impulzusok révén. Ezen a területen jelentős siker tulajdonítható a BEMER fizikai érterápiának. Az érterápia lényege egy többdimenziós jelstruktúra, amely révén a korlátozott vagy károsodott mikrokeringés hatékonyan stimulálható. Ezáltal a szervezet gyógyulási, felépülési és regenerálódási folyamatainak fő fizikai szabályozási mechanizmusai támogatást élveznek.

Számos tudományos vizsgálat szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy a BEMER fizikai érterápia alkalmazásával egyrészt részben le lehet küzdeni a meghűléses fertőzést, másrészt számos betegség tünetét is enyhíteni lehet. Az érterápia a felépülést is támogatja. Példaként említhető a megnövekedett fizikai és mentális teljesítmény, a fertőzési hajlam csökkenése és az immunrendszer támogatása. A BEMER fizikai érterápiát igen sikeresen lehetett alkalmazni továbbá hátfájás, álmatlanság és stresszel összefüggő betegségek kezelésénél, valamint a kisebb sérülések gyorsabb gyógyulásának előidézésében. Tehát a sportteljesítmény fokozható. A BEMER fizikai érterápia alkalmazásának sokak számára hasznos hatása, hogy a gyógyszerek felvétele az orvosilag előírt mértékre korlátozható. Meghűlés esetén szem előtt kell tartani, hogy a betegséget vírus okozta, így az antibiotikum ebben az esetben nem hívható segítségül. Nem lehet felgyorsítani a meghűléses betegség előrehaladását gyógyszerekkel, de a tünetek enyhíthetők. Egyes esetekben ugyanakkor jobb elkerülni a meghűléses fertőzést, és inkább az immunrendszer megerősítésére összpontosítani. És pont erre a célra alkalmas a BEMER fizikai érterápia, a fent említett tényezőkön kívül.


Vegyen részt a következő előadásunkon, vagy kérje tájékoztató anyagunkat!

    Tel: +36 20 533 0135