BEMER kezelés mozgásszervi betegeken. (Tanulmány)

Fizioterápiával kombinált BEMER kezelés mozgásszervi betegeken. Randomizált, kettős-vak nyomon követéses vizsgálat,
A pilot study. (Tanulmány)

Bender Tamás M.D., Ph.D., D.Sc. Gyulai Franciska, Rába Katalin, Baranyai Ildikó, Berkes Enikő
Budai Irgalmasrendi Kórház

A képre kattintva indítsa el a videót! (pár perc)

A BEMER terápia fizikai paraméteriben különbözik a hagyományos pulzáló mágneses kezeléstől. Munkánk során térdartrózisban és krónikus derékfájásban szenvedő betegek adjuváns BEMER terápiájának hatását kívántuk vizsgálni randomizált kettős vak módszerrel.
Módszer
A vizsgálatban összesen 50 krónikus derékfájdalomban és 50 térdartrózisban szenvedő beteg vett részt, akiket 4, egyenként 25 fős csoportba osztottuk (25 kezelt, 25 placebo).

A bent fekvő betegek 3 héten át standardizált fizioterápiás kezeléscsomagot kaptak, melyet BEMER terápiával illetve placebo BEMER egészítettünk ki.

Kimeneti paraméterként derékfájás esetében az Ostwestry indexet a VAS-t, az SF 36-t skálát illetve a Facet fáradtsági skálát néztük, Térdartrózis esetén a WOMAC indexet, a VAS-t, az SF 36-t skála illetve a Facet fáradtság skála volt a vizsgálati paraméter.
Eredmény
Derékfájás esetében az első és második vizit eredményeit összehasonlítva a VAS nyugalmi értéke és a fáradtság skála szignifikánsan javult, a VAS terhelési érték megközelítette a szignifikancia szintet, az OSWESTRY értékben és az életminőségben nem történt változás. Az első és harmadik mérést összehasonlítva egyik értékben sem történt szignifikáns változás. Térdartrózisban az első és második mérés eredményei összehasonlítva egyik paraméter sem javult szignifikánsan, az első és harmadik értékeket összehasonítva a fáradtságskála szignifikánsan javult, csakúgy, mint az életminőség skálán a vitalitás vizsgálat.
Következtetés
Vizsgálatunk alapján megállapíthatjuk, hogy a BEMER® fizikai érterápia rövidtávon csökkentette a fájdalmat és a fáradtságérzetet krónikus derékfájós betegeken, de hosszú távú hatáshoz tartós alkalmazás szükséges, míg térdatrózis esetén a hosszú távú kezelés tűnik hasznosnak.

A BEMER orvostechnikai készüléket több mint 3 000 egészségügyi intézmény
és további 1 millió elégedett felhasználó alkalmazza sikeresen szerte a világon!

Kérje szakember segítségét. Keressen minket.

Szeretne többet megtudni a terápiáról, kérjen hozzáférést online előadásunk megtekintéséhez.

Az Ön egészségi állapotán a megfelelő kezelési program, tehát a maga a terápia fog segíteni. Kezelőhelyünkén személyre szabottan tudja felvenni a Bemer terápiát, de vannak esetek, amikor célszerűbb egy otthoni használatra berendezkedni.
Természetesen ebben is tudunk segíteni.

Mucsiné Suba Éva
+36 209343073